Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

L’enèsim intent a la desesperada de PSC i PSOE per evitar l’1-O

Tot i les bones intencions de PSC i POSE per evitar el “xoc de trens” i la proposta d'una reforma federal de la Constitució espanyola, el document que preparen no contempla un pacte fiscal per a Catalunya.

Redacció
Redacció 14/07/2017
PSC i PSOE presenten aquest divendres a la seu dels socialistes catalans una “oferta política” per a Catalunya. L'objectiu és evitar un xoc institucional davant el referèndum independentista anunciat pel pròxim 1-O.
 
El document es basa en tres eixos principals: realitzar una oferta política per evitar el “xoc de trens” davant del referèndum, implementar iniciatives parlamentàries concretes i iniciar treballs per a una reforma federal de la Constitució espanyola.

Frenar als 'indepes'
 

Així, es busca combinar propostes de l'execució a curt i llarg termini amb d'altres més immediates que poguessin contrarestar l'argument dels independentistes.
 
En la redacció d'aquest document hi han treballat conjuntament representants del PSOE i del PSC, amb la líder dels socialistes al Congrés, Meritxell Batet, com a nexe entre ambdues formacions.
 
'No' pacte fiscal
 
La proposta té en compte les 23 demandes que l'expresident Artur Mas li va traslladar el 2014 al president del Govern, Mariano Rajoy, així com les 46 que va fer també l'actual líder de l'Executiu català, Carles Puigdemont.
 
No plantegen de cap manera un pacte fiscal per a Catalunya, però sí reformar urgentment el sistema de finançament autonòmica. Per aconseguir-ho es comprometen a impulsar a través de la Conferència de Presidents i del Consell de Política Fiscal i Financera, una mesa de negociació política per buscar un sistema de finançament “més just i equitatiu”.