Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

L’augment de l’IRPF als més rics divideix Govern i oposició

ICV i ERC han fet front comú aquest diumenge i han assegurat que aquest proper dimarts s’aprovaran els criteris per augmentar l’IRPF a les rendes més altes. El president d’ICV, Joan Saura, ha insistit que es tracta d’un ‘acord polític imprescindible’ i que ‘és impensable’ que no es compleixi, mentre que el secretari general d’ERC, Joan Ridao, ha volgut deixar clar que no hi ha discrepàncies entre els socis del tripartit i ha afirmat que el Govern ‘va a una’ en la pujada de l’IRPF, un augment impositiu que Montilla també troba necessari. El consens al tripartit ha topat, en canvi, amb l’oposició de CiU, que no donarà suport a cap pla d’austeritat que comporti una pujada d’impostos. ‘Només servirà per retardar la recuperació econòmica’, ha assegurat Artur Mas.

Redacció
Redacció 31/05/2010

Montilla, que ha participat en un míting del PSC al Camp de Tarragona, només s’ha limitat a dir que el Govern elaborarà i presentarà al Parlament el projecte per augmentar l’IRPF a les rendes més altes ‘abans que acabi el mes de juny i al llarg dels propers dies i setmanes’. En el seu discurs, el president de la Generalitat i primer secretari del PSC ha demanat a tothom que ‘s’apreti el cinturó’ per sortir de la situació econòmica actual però ha recordat que els principals esforços els han de fer ara ‘els que més tenen’ i ‘els que tenen una feina estable’. ‘Quan les coses van malament, les càrregues s’han de repartir equitativament’, ha finalitzat Montilla.

Saura: ‘És imprescindible’

El president d’ICV, Joan Saura, ha comparegut aquest diumenge a la seu del partit a Barcelona per assegurar que dimarts el Govern aprovarà els trams per a la modificació de l’IRPF de les rendes més altes. Segons Saura, es tracta d’un ‘acord polític’ amb el president Montilla i ha recordat que per ICV era una condició ‘imprescindible’ que hi hagués una política d’ingressos lligada a la política de retallada de la despesa.

Paral·lelament, Saura també ha sostingut que els empleats públics recuperaran el poder adquisitiu el 2013. ‘No hi ha cap dubte de l’acord, si algú en té és que l’ha llegit malament’, ha sentenciat el president d’ICV.

Ridao: el Govern ‘va una’

Per la seva banda, el secretari general d’ERC, Joan Ridao, ha volgut deixar clar que no hi ha ‘discrepàncies’ entres els socis del tripartit i ha afirmat que el Govern ‘va a una’ en l’apujada de l’IRPF per les rendes més altes. En aquest sentit, Ridao ha assegurat que el pròxim dimarts l’Executiu català aprovarà els criteris del pla d’austeritat que afecten la fiscalitat.

CiU, nega el suport

Finalment, el president de CiU, Artur Mas, ha advertit al Govern que no compti amb el suport de la federació al pla d’austeritat que ha aprovat aquest dissabte ‘si pensa apujar impostos’, que ha alertat que pagaran les classes populars i mitjanes. En un míting a Vic, Mas ha afirmat que només ‘estudiarà’ el seu suport al pla si el Govern renuncia a incrementar taxes com l’impost de transmissions patrimonials, el d’actes documentals i el de matriculació d’automòbils contaminants, a més de l’IRPF a les rendes més altes, perquè, a criteri seu, ‘només servirà per retardar la recuperació econòmica’.

Igualment, el líder de CiU ha carregat contra el tripartit, tant per les diferències que ha exhibit amb el pla d’austeritat just després que l’aprovés el Consell Executiu del Govern com per la pujada d’impostos.