Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

L’Arquebisbat de Barcelona no vol urnes de BCN Decideix a les parròquies

La consulta independentista del 10 d’abril a Barcelona obliga les principals institucions del país a posicionar-se, en tant que moltes tenen la seu a la capital catalana. Ara, l’Arquebisbat de Barcelona ha enviat una circular a tots els rectors de l’arxidiòcesi per prohibir-los que s’impliquin activament en la consulta, cedeixin les parròquies als voluntaris de Barcelona Decideix per fer-hi reunions o bé que hi instal·lin urnes de vot. L’arquebisbat s’empara amb l’argument que ‘la nostra societat viu en llibertat democràtica i les diverses opcions sobre la configuració de la societat s’han d’exposar en els llocs adients’. El bisbat de Girona i el de Vic també van enviar cartes similars a les seves parròquies, per bé que alguns rectors en van fer cas omís i sí que van cedir les dependències parroquials.

Redacció
Redacció 04/02/2011

La carta, segons que ha avançat CatalunyaReligió.cat, afirma explícitament que ‘aquestes consultes i les reunions preparatòries o posteriors a la consulta no s’ha de realitzar en cap cas en dependències de les parròquies o en altres locals eclesials’, perquè ‘una consulta com la que es planteja en aquest cas pot portar una divisió entre els membres de la comunitat cristiana, ja sigui per la pregunta a respondre, ja sigui per la oportunitat o pel lloc on es realitza’.

Amb data de 18 de gener, la circular -enviada a tots els rectors per indicació del Consell Episcopal de la diòcesi, el màxim òrgan de govern format pels vicaris episcopals i presidit per l’arquebisbe Lluís Martínez Sistach- també recorda que el Concili Vaticà II establí que ‘la comunitat política i l’Església són, cada una en el seu camp, autònomes i independents l’una de l’altra’.

‘Respecte’
Després dels pronunciaments contraris a les consultes dels bisbes de Girona i Vic, la Coordinadora Nacional els va demanar ‘respecte’ pel dret a decidir: ‘L’església catalana hauria de mantenir un profund respecte pel dret de decidir dels catalans i de les catalanes i potenciar totes aquelles iniciatives que vagin en aquest sentit. Incloses les iniciatives en favor del dret de decidir sobre la independència.’