Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

L’ANC i Òmnium criden a tenyir de groc la cavalcada dels Reis

ACN/M.B| Nova iniciativa de l'ANC i Òmnium Cultural per demanar l'alliberament dels presos polítics del procés i el retorn dels polítics catalans a l'exili.  L'ANC i Òmnium del Bages han cridat via xarxes socials a rebre la cavalcada dels Reis de Manresa amb roba o complements de color groc, ja que TV3 ha escollit enguany la capital del Bages per fer la retransmissió en directe de la festa. Les entitats han instat la població a tornar a fer un crit comú per la llibertat de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Joaquim Forn amb el missatge “Rebem la Cavalcada de Reis de groc”. 

Redacció
Redacció 02/01/2018
Josep Emili Puig, integrant del secretariat nacional de l'Assemblea Nacional Catalana, ha explicat que la iniciativa ha nascut al Bages però es vol fer extensiva “a tots els pobles de Catalunya perquè la gent acudeixi amb símbols de color groc a les cavalcades”. Segons ell, tot i que els Reis és una festa adreçada especialment als nens “això no vol dir que els grans haguem d'oblidar aquestes reclamacions, que segueixen sent bàsiques i importantíssimes”. 

 

Amb tot, Puig ha volgut desvincular aquesta iniciativa de la crida que va fer l'any passat l'ANC d'Osona a acudir a la cavalcada dels Reis de Vic amb els 'fanalets independentistes'. Segons ell, la proposta osonenca “podia ser discutible”, però ara, ha dit, “no fem una crida perquè els independentistes ens fem visibles durant la cavalcada de Reis, sinó que fem un crit a favor de la democràcia i la llibertat”. En aquest sentit, creu que és una reclamació “que no només hem d'assumir els independentistes, sinó que l'ha d'assumir qualsevol demòcrata”. 

Un particular elabora 2.000 fanalets amb llaços grocs que es repartiran a la cavalcada dels Reis de Vic

La cavalcada dels Reis de Vic s'omplirà enguany de fanalets amb llaços grocs. Tot i que la distribució dels fanalets anirà a càrrec d'Òmnium, l'ANC i el CDR de la capital d'Osona, la proposta ha sortit d'un particular i ha estat ell mateix qui ha fet el disseny i els ha elaborat “a títol individual”. Així ho ha avançat a Rac1. 

La coordinadora de l'Assemblea a Osona, Jèss Carol, ha explicat que “abans de plantejar-nos si aquest any fèiem fanalets o no, una persona a títol individual va contactar amb nosaltres per dir-nos que havia agafat el disseny de l'any passat i l'havia adaptat amb un llaç, i ens va demanar ajuda en la distribució”. En total s'han elaborat 2.000 unitats de fanalets que es distribuiran en una parada que s'instal·larà a la rambla del Passeig de Vic fins dijous. El diners recaptats es destinaran a la caixa de solidaritat de l'ANC i Òmnium. Carol ha recordat que “malgrat hi hagi Nadal, Cap d'Any i Reis, segueixen havent-hi quatre presos polítics i mig govern a l'exili, i aquesta és una manera de fer-ho visible i de tenir-los presents”.