Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

L’ampliació del concert a l’escola Xaloc, vinculada a l’Opus, enerva ICV i provoca la queixa de l’Hospitalet

El Xaloc, una escola de l’Opus Dei a l’Hospitalet, tindrà a partir del curs vinent quatre línies concertades a primària i no tres com fins ara. El cap d’ICV a la ciutat, Lluís Esteve, lamenta que el centre, que segrega nens i nenes, rebi 50.000 euros més mentre es retalla pressupost a l’escola pública. Esteve, que com a regidor d’Educació ja s’ha queixat per carta a la Generalitat, afegeix que el Xaloc destaca a la segona ciutat de Catalunya perquè no comparteix els esforços per integrar els fills d’una immigració molt intensa en la última dècada. El director del Xaloc, Esteve Darnés, subratlla que s’ha l’ampliació del concert era necessària perquè la demanda a primària ha crescut després de la creació del centre infantil Avantis.

Redacció
Redacció 25/02/2011

L’escola Xaloc és una de les més grans i significatives d’aquelles incloses en la resolució sobre la modificació dels concerts pel curs vinent que va prendre el departament d’Ensenyament el passat 26 de gener i que va publicar al DOGC el passat dia quatre. Segons aquest anunci, l’escola Xaloc, que és per a nens (les nenes van al centre Pineda, al costat), passarà de tenir tres a tenir quatre línies concertades el curs vinent si té prou matrícules. El concert durarà, com a mínim, fins al curs 2013/14.

Això suposarà, segons els càlculs d’ICV, un augment del concert en 50.000 euros per a una escola que té set línies més concertades a l’educació infantil, que s’imparteix al centre Avantis, i tres a l’educació secundària. En total, els ecosocialistes calculen que l’escola rep uns 4,5 milions d’euros pel concert. Van fer públiques aquestes xifres durant la discussió sobre la LEC, que va aprovar el Parlament, i que ratifica els concerts a escoles que separen nens i nenes. Esteve calcula que d’aquestes hi ha unes 15 a Catalunya que reben uns 25 milions d’euros en total.

Reduir en concerts en comptes de en instituts públics, defensa Esteve
‘La consellera Rigau comet un greu error: en aquest moment que està passant la tisora per l’àmbit educatiu, en comptes de reduir el concert d’algunes escoles que segreguen nens i nenes de la nostra ciutat que no omplen les seves aules, ha decidit retallar el manteniment dels instituts públics de la nostra ciutat’, ha lamentat el cap d’ICV en declaracions a l’ACN.

‘Són escoles que viuen d’esquenes a la població que sociològicament viu al seu barri’, ha afegit. I és que el Xaloc, subratlla Esteve, no participa en els esforços per acollir a les seves aules alumnes nouvinguts.

Nouvinguts
La majoria dels 23 centres concertats que ofereixen estudis obligatoris a la ciutat sí que ho fan, recorda el regidor, que ha fet una sèrie de reunions amb totes les escoles i amb cadascuna d’elles per implicar-les en el repartiment de l’alumnat fill de nouvinguts.

Esteve assegura que aquestes gestions han tingut èxit: el curs 2006/07, només nou d’aquests centres concertats acollien uns 260 d’aquests alumnes. Enguany 17 d’aquestes escoles escolaritzen 1.200 fills de la nova immigració, que ha triat la segona ciutat de Catalunya com un dels llocs preferents per establir-se.

Esteve esgrimeix per demostrar-ho una resolució del departament d’Educació del passat 30 de novembre en la qual es concedeixen les ajudes extres per aquells concertats que acullin a les seves aules alumnes ‘amb necessitats educatives específiques’ de tipus socioeconòmic, la forma administrativa per referir-se a un grup format majoritàriament per aquests alumnes nouvinguts.

Gairebé tots els concertats de la ciutat apareixen a la llista. El Joan XXIII, per exemple, escolaritza enguany 73 d’aquests alumnes. El Lope de Vega, a Collblanc, 72 més. L’escola Montessori, 62. El Pare Enric d’Ossío, 59. El Sant Jaume arriba als 135. Ni el Xaloc ni el Pineda apareixen en aquesta llista de subvencions, que el departament atorga si al centre hi ha com a mínim tants alumnes d’aquest tipus com aules, és a dir una ràtio d’un alumne per aula.

D’altra banda, Esteve subratlla que les places que cobreix el concert al Xaloc no responen a les necessitats d’escolarització de Bellvitge-el Gornal. Si a la ciutat de l’Hospitalet, de mitjana, es cobreixen un 90% de les necessitats educatives (és a dir el 90% dels nens van a escoles de la ciutat), en aquest districte educatiu es cobreix el 140%.

Esteve ho atribueix al fet que el Xaloc i el Pineda acullen molts alumnes de fora, que venen en autocar. ‘Un 40% dels alumnes que s’escolaritzen a Bellvitge-El Gornal provenen o bé d’altres barris de la ciutat i, majoritàriament, d’altres ciutats’, denuncia l’ecosocialista.

També lamenta que es mantinguin tres línies concertades a l’ESO, quan, assegura, no hi ha prous alumnes: amb dues línies es podria cobrir la seixantena de nois que, diu, hi ha per curs. ‘Aquests 145.000 euros que ens costarà seguir mantenint el concert de l’educació secundària de l’escola Xaloc i els 50.000 euros que ens costarà concertar el primer de primària del Xaloc es podrien invertir en no retallar les despeses de manteniment dels instituts públics de la nostra ciutat’, considera Esteve.

‘Una escola com el Xaloc, que segrega nens i nenes, que no atén majoritàriament les necessitats d’escolarització de la nostra ciutat, i que a més a més té poc alumnat d’origen immigrant, no se li pot mantenir un concert d’aules buides i a més no se li pot ampliar el concert a primer de primària, que no responen a la necessitat educativa de la nostra ciutat’, lamenta.

Queixa per carta
Com a regidor d’Educació, i amb l’acord de l’alcaldessa, Núria Marín (PSC), el polític ha enviat una carta al departament d’ensenyament queixant-se de què l’ampliació del concert no fou plantejada en la taula mixta que tenen Ajuntament i Generalitat. No és la primera, recorda Esteve, que el govern municipal escriu a l’administració catalana per queixar-se de les ajudes al Xaloc.

El director del Xaloc, Esteve Darnés, per la seva banda, nega que girin l’esquena a l’Hospitalet i al barri humil on és l’escola, el Gornal. ‘Portem 45 anys treballant per la ciutat de l’Hospitalet, però la nostra és una escola oberta a totes aquelles famílies que prenen la decisió per aquest model pedagògic’.

I diu que l’ampliació del concert a l’escola primària és una necessitat perquè els primers alumnes que va acollir l’escola infantil Avantis, oberta ara fa uns quatre anys, ja estan arribant a aquest nivell formatiu. ‘L’argument principal del concert és justament la demanda d’alumnes que tenim’, diu Darnés.

Defensa de la llibertat dels pares a escollir centre
‘Entenem que qualsevol projecte pedagògic és lícit i igual o millor, però pel nostre tenim la demanda que tenim i hem sol·licitat una unitat més per poder escolaritzar les famílies que vénen del nostre centre d’educació infantil i que prenen la decisió per aquest projecte educatiu que és l’escola Xaloc’, afegeix.

I conclou que no es pot obligar els pares a anar a un centre determinat, ni a les escoles a acollir o vetar cert tipus d’alumnat. ‘Tots coincidim en la defensa de què són les famílies que tenen el dret a decidir l’educació que volen pels seus fills i, per tant, han de poder escollir dins d’una diversitat que és enriquidora per la societat’, diu Darnés.