Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

L’Ajuntament de Tortosa mantindrà el monument franquista als caiguts en la Batalla de l’Ebre

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), continua entestat en mantenir el monument franquista als caiguts en la Batalla de l’Ebre que Franco va erigir el 1966. Bel s’havia negat a retirar-lo abans de les eleccions del 28-N quan es van recollir més de 2.000 signatures per tombar-lo, al·legant que es tractava d’una proposta electoralista. Ara, la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa s’ha tornat a reunir amb l’alcalde aquest dimecres per preguntar-li què pensa fer l’Ajuntament amb la simbologia d’aquest tipus que encara hi ha a la ciutat. Segons la Comissió, Bel ha assegurat que ‘ja ha donat totes les ordres’ a la delegació de Carreteres i al mateix Ajuntament per canviar el nom del barri 13 de gener pel de grup El Temple -una decisió que no s’havia executat des que el 1981 es va votar en ple municipal- però s’ha negat rotundament a eliminar el monument del riu Ebre argumentant que ‘no és franquista perquè està despullat de tota simbologia’.

Redacció
Redacció 13/01/2011

Amb el canvi en la nomenclatura d’aquest barri, que recorda la data de la caiguda de Tortosa a mans de les tropes de Franco, es donarà compliment a un acord plenari de l’any 1981 que s’havia obviat fins ara.

En canvi, tal com ha explicat Guillem Argelich, portaveu de la Comissió, Bel ‘continua mantenint la mateixa línia’ pel que fa a les altres simbologies franquistes que la Comissió demana que es retirin: el nom de l’IES Joaquim Bau i la plaça que porta el mateix nom -que recorda el polític franquista-, i el monument que hi ha al mig del riu Ebre, erigit per Franco el 1966 per commemorar la victòria de les tropes nacionals a la batalla de l’Ebre. ‘L’alcalde creu que Joaquim Bau és una figura que s’ha de respectar i diu que el monument del riu no és franquista perquè està despullat de tota la simbologia i que només s’ha de transformar’, s’ha lamentat Argelich.