Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

L’Ajuntament de Girona aprova sense el PPC una moció per donar suport al model d’immersió lingüística

Tots els grups de l’Ajuntament de Girona, excepte el PPC, han aprovat una moció en defensa del model català d’immersió lingüística i en contra de la sentència del Tribunal Suprem (TS) i la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El grup municipal del PPC ha seguit la línia del partit i ha justificat quedar-se al marge de l’acord per considerar que es tracta d’una decisió judicial i no política. ‘El PPC no defensa la segregació d’alumnes per raó de llengua sinó un trilingüisme integrador’, ha manifestat la portaveu, Concepció Veray. La moció l’han presentat conjuntament CiU, PSC, ICV i CUP.

Redacció
Redacció 13/09/2011
Inicialment s’havien entrat per separat mocions en defensa de la immersió lingüística per part de la CUP i el PSC. La moció, finalment, l’han presentat conjuntament CiU, PSC, ICV i CUP. Ha estat l’alcalde, Carles Puigdemont, l’encarregat de defensar la moció i ha agraït als grups la voluntat d’acord per presentar conjuntament la moció. Puigdemont ha celebrat que la moció s’aprovi amb una ‘amplia majoria’. ‘Girona dirà no amb una àmplia majoria a un nou atac contra la llengua’. L’alcalde ha recordat que la ciutadania ja s’ha manifestat en dues ocasions durant la darrera setmana a favor de l’escola en català i ha remarcat que es tracta d’un ‘model d’èxit’. 
 
En el torn d’intervencions, ICV ha donat ple suport a les paraules de l’alcalde. Així ho han fet la resta de grups. Carles Bonaventura, regidor de Reagrupament que govern amb la CUP, ha remarcat que un model ‘que ha funcionat no es pot veure amenaçat per aquestes sentències que demostren greu desconeixement de la cultura catalana’. 
 
La portaveu socialista, Pia Bosch, també ha lloat els resultats dels 30 anys de model d’immersió lingüística. ‘Els nens catalans acaben la formació coneixent perfectament les dues llengües’, ha dit Bosch que ha defensat que la immersió ha estat un ‘èxit’ des del punt de vista de la cohesió social i també de l’aprentatge de llengües. 
 
El grup municipal del PPC manté la línia del partit
 
Els tres regidors del PPC no han donat la sorpresa i han votat en contra de la moció. La portaveu del grup, Concepció Veray, ha lamentat que la moció inclogui referències al seu partit i ha assegurat que el PPC ‘no està a favor de la segregació d’alumnes en raó de llengües’. 
 
Veray ha afirmat que la seva formació defensa ‘un trilingüisme integrador’ que permeti als alumnes fer algunes de les assignatures troncals en català, castellà o anglès. A més, la portaveu popular ha demanat al Govern que ‘sigui seriós’ i acati la sentència. ‘El Govern només acata aquelles sentències que els agraden i les que no agraden s’excusen en la invasió de competències’, ha assegurat. Veray ha dit que el tema de la immersió lingüística no és una qüestió política sinó jurídica i que el PPC defensa els interessos de les famílies que van denunciar.
 
El contingut de la moció
 
En el text, es manifesta el desacord amb les sentències del Tribunal Suprem que obliguen a reconèixer el castellà com a llengua vehicular de l’escola per considerar que ‘posen en perill el sistema d’immersió lingüística’. L’acord té la voluntat de donar suport al model d’escola catalana i també als seus docents i insta a seguir complint la Llei d’Educació en matèria de llengua. 
 
A nivell municipal, l’acord també suposa donar suport als actes que s’organitzaran a la ciutat en el marc del Correllengua 2011 i facilitar als organitzadors l’ajuda i infraestructura necessàries per a la celebració de l’activitat. A més, també s’ha decidit adherir-se com Ajuntament de Girona al Dia Europeu de les Llengües, que es celebra el 26 de setembre, i organitzar activitats en defensa de la llengua i que el català tingui les mateixa representació que d’altres llengües en les institucions europees.