Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Kosovo podria ser independent el proper 28 de novembre

El primer ministre de Kosovo, Agim Ceku, ha declarat que la fins ara província autònoma de sèrbia podria declarar la seva independència a finals d’aquest any en “coordinació” amb els seus “amics i socis” occidentals, ja que, en opinió seva, l’actual procés patrocinat per l’ONU ha fracassat i s’haurien de buscar “altres alternatives”. En declaracions a la premsa, Ceku ha donat a entendre que les autoritats de la província podrien aprovar a finals d’aquest mes una resolució perquè es declari la independència aquest 28 de novembre. Sembla, doncs, que el procés d’autodeterminació kosovar encara la recta final, i als kosovars els falten pocs mesos per seguir a Montenegro en la llista de nacions europees que aconsegueixen feliçment la independència.

Redacció
Redacció 23/07/2007

En tot cas, ha precisat que aquesta data és únicament una possibilitat i que encara han de discutir-se els detalls. “En principi és una idea, entre d’altres, sobre com sortir d’una situació que ha quedat bloquejada en el Consell de Seguretat de l’ONU”, ha afegit.

Així mateix, ha assegurat que no es donarà cap pas sense el suport de les potències occidentals. “De cap forma estem parlant de mesures unilaterals”, ha declarat Ceku davant de la premsa. “Estem parlant d’una declaració coordinada amb els nostres amics i socis, és només una idea i encara no ha estat aprovada”, ha afegit.

Segons el primer ministre, el possible veto de Rússia en el Consell de Seguretat “podria dissuadir alguns països europeus a l’hora de reconèixer la independència de Kosovo”. Per aquesta raó, “el millor és no anar a una votació i buscar altres alternatives”.

La data triada per celebrar la independència no és casual, ja que el 28 de novembre és el dia de la independència d’Albània, la pàtria d’una important majoria de la població de Kosovo.