Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

Kosovo ‘esclata’ pel reiterat rebuig d’Espanya a reconèixer el territori

Guifré Jordan @enGuifre – Kosovo ja fa nou anys que va declarar la independència i encara està esperant el reconeixement de l’Estat espanyol, l’únic gran estat de l’Europa occidental que encara no ho ha fet. En aquest sentit, el primer ministre kosovar, Hashim Thaçi, ha demanat de manera nítida un gest de l’executiu Rajoy: “Vull pensar que Espanya vol fer-nos la vida més fàcil, i no més difícil”, ha dit. El seu executiu vol entrar a la UE, però sense un reconeixement unànim dels seus estats membres no ho podrà aconseguir. En una entrevista a EFE, el dirigent balcànic també ha dit que entén que l’Estat “no té res en contra de Kosovo”.

Redacció
Redacció 20/02/2017

Primer ministre kosovar: “Ni Espanya és la Sèrbia de Milosevic, ni Kosovo és Catalunya”

Thaçi ha expressat que Madrid hauria de reconèixer el territori, ja que “ni Espanya és la Sèrbia de Milosevic, ni Kosovo és Catalunya”, així que la qüestió territorial a l’Estat no hauria de canviar si Rajoy accepta que el petit territori balcànic és un estat. Amb tot, l’ambaixador espanyol a Sèrbia va dir fa uns dies a Belgrad que el govern que ell representa no té cap intenció d’aprovar Kosovo.

Espanya, alineada amb Veneçuela, la Xina, Síria, Cuba i Rússia amb el no-reconeixement de Kosovo

Això li va valer bones paraules del líder de l’oficina sèrbia per Kosovo i Metohija, Marko Đurić, que va dir que Espanya pot comptar amb Belgrad “cada vegada que necessiti un amic”. També va aplaudir que l’Estat “doni suport al dret internacional quan defensa la integritat territorial i sobirania sèrbia”. Fins ara, ja són 23 dels 28 països els que han reconegut Kosovo i, en total, 110 membres de Nacions Unides (més Taiwan) els qui ho han fet dels 193 que formen l’organització. Així, Espanya continua allunyada de les principals potències occidentals i es manté alineada amb Algèria, Veneçuela, la Xina, Cuba, Síria, Iran i Rússia.  

Relacionats