Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Kosmopolis 08

|

- Publicitat -

Aquest darrer mes el CCCB ens ha ofert als llibròfags una oportunitat més per aplacar la nostra fam de llibres. Kosmopolis 08 s’ha presentat una vegada més amb les últimes tendències literàries i els autors més afins a l’expansió i la divulgació de la paraula, trencant les barreres que puguin existir entre nosaltres i la literatura.

I no només se’ns ha presentat l’activitat literària en el marc de la lletra impresa, sinó que enguany, moltes de les activitats i exposicions de la fira han prescindit de les limitacions del full escrit per presentar-nos noves formes per gaudir de la paraula: lectures orals, vídeopoesia o competicions d’slam han demostrat el partir que se li pot treure a un bon text. L’exposició de Kosmotica tampoc s’ha allunyat de les alternatives en l’acció literària: a la seva mostra els assedegats de lletres han trobat les més actuals tendències literàries relacionades amb el món tecnològic. Sota l’evidència del nostre present altament informatitzat apareixen o comencen a prendre certa importància altres formes d’apropament als textos com són els àudiollibres o els llibres electrònics.

Publicitat

L’exposició no ha deixat de banda les oportunitats que se li obren al mercat editorial i a la comunitat lectora a través dels book trailer, les revistes literàries digitals i la circulació massiva d’informació a través de l’hipertext, que permet enllaços ràpids i directes amb les obres i les referències que se’n vulguin conèixer.

Kosmopolis 08 ha ofert una àmplia selecció d’activitats de les quals les més comentades seran la participació d’escriptors tan representatius del panorama literari actual com Gao Xingjian, J. M. Coetzee, Hari Kunzru o Tzevetan Todorov (i més que ens deixem en el tinter). El seu compromís amb la literatura i el món canviant en el qual els hi ha tocat crear-la ha sigut el tema principal de les seves intervencions; Todorov va oferir la seva visió particular dels conflictes armats, tema recorrent en la seva producció literària i que és un dels punts de mira del seu últim llibre El miedo a los bárbaros (Galaxia Gutenberg, 2008).

A més de la presència dels nostres cuiners d’històries, Kosmopolis 08 ha ofert un monogràfic de J. G. Ballard posant en escena les seves novel·les, acompanyades de vídeos de l’escriptor i material fotogràfic inèdit. Fer un repàs exhaustiu de la festa internacional de la literatura que s’ha fet recentment ens ocuparia moltes línies, esperem que aquest aperitiu us faci tornar a la pròxima edició de la literatura més actual.

Anna Fornieles Ortí

 Kosmopolis 08
 una crònica d’Anna Fornieles Ortí
 Podeu llegir l’article original a Llibròfags.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut