Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Justícia preveu que el centre penitenciari de Lledoners comenci a funcionar el dia 1 de setembre del 2008

El secretari general de la Secretaria de serveis penitenciaris, rehabilitació i justícia juvenil del Departament de Justícia, Albert Batlle, ha explicat que el centre penitenciari de Lledoners, que s’està construint al municipi de Sant Joan de Vilatorrada (Bages), podria començar a funcionar el pròxim 1 de setembre del 2008. Batlle ha assegurat que la setmana passada va estar visitant les obres d’execució d’aquesta nova presó, que fa l’empresa Ferrovial Agroman SA, i que van ‘a bon ritme’. Per aquest motiu, espera que el centre estigui enllestit abans de l’estiu de l’any vinent i comenci a funcionar al setembre.

Redacció
Redacció 29/08/2007

Segons ha explicat Albert Batlle, d’aquí a un any, a principis de setembre de 2008, s’inauguraran ‘de cop’ dos nous centres penitenciaris a Catalunya. D’una banda el centre de Lledoners al Bages i la presó de Joves de Quatre Camins al municipi de la Roca del Vallès (Vallès Oriental). Pel secretari general de Serveis Penitenciaris, aquestes dues noves infraestructures, marcades en el pla d’equipaments penitenciaris del Departament de Justícia fins al 2010, ajudaran a fer ‘front a una part dels elements de creixement’ de la població reclusa, a més de ‘continuar amb la construcció de presons per acabar amb instal·lacions que són obsoletes’ i que actualment estan en funcionament.

El futur centre de Lledoners té una superfície a construir de 54.000 metres quadrats i està dissenyat per acollir entre 500 i 750 reclusos. Les obres, que executa Ferrovial Agroman S.A., van començar el passat 22 de juny de 2006 i es preveu que finalitzin durant el segon trimestre de 2008. La presó de Joves de Quatre Camins, que vindrà a substituir al centre d’aquestes característiques de la Trinitat a Barcelona, tindrà una superfície construïda de 32.600 metres quadrats i una capacitat per a 300 interns. L’empresa que executa les obres és Copisa i van començar a fer-se el 1 de març de 2006 i s’espera que finalitzi a principis de l’any vinent.

Albert Batlle també ha explicat que la política de la Secretari de Serveis Penitenciaris és no posar més estructures prefabricades en els centres penitenciaris per combatre la massificació, i que els darrers barracons es van posar a la presó d’homes de Quatre Camins fa un any i mig. Batlle sí que ha explicat que es faran ‘obres de condicionament’ al mòdul 5 del centre Brians 1, per habilitar dependències per a internes. En aquest sentit, aquest mòdul, fins fa poc habitat per presos masculins, es tanca per fer-hi obres aprofitant que es buida d’interns que són traslladats a Brians 2.

El secretari general de Serveis Penitenciaris ha explicat que hi ha un creixement ‘important’ de la població reclusa de dones, tot i que és manté la proporció d’un 7% respecte als interns masculins. Tot i això, com la població reclusa creix en general, també augmenten el nombre de preses. Per això es vol habilitar un nou mòdul a Brians 1 per a dones, ja que l’espai actual per a població femenina, com la presó Wad Ras a Barcelona, o els mòduls a Ponent i un altre a Brians 1, és insuficient. Amb el buidatge del mòdul 5 de Brians 1 de presos masculins, les obres permetran reubicar internes, a l’espera de la construcció de la presó de Dones de Sant Llorenç d’Hortons.