Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Junqueras vol liderar una “Aliança per la República Catalana”

En un article a l'ARA, el líder dels republicans Oriol Junqueras aposta perquè ERC sigui el pal de paller d’una “candidatura de canvi” que pugui esdevenir hegemònica i que inclogui, segons afirma, els tres motors que impulsen el canvi cap un nou país:  “l'independentisme, les esquerres i els moviments de regeneració democràtica”. Una Aliança per la República Catalana en la qual, al seu parer, ERC “haurà de tenir un paper central, però que haurà d'ultrapassar sigles i etiquetes tot basant-se, únicament, en un compromís compartit per bastir un país lliure, just i plenament democràtic, i en la voluntat d’afermar grans consensos al voltant d’aquest compromís”.

Redacció
Redacció 19/06/2015

L’aliança ha de pivotar sobre la defensa de la independència, la república i el procés constituent

El líder d'ERC apunta que l'Aliança que proposa ha de ser “una vertebradora de grans consensos entre totes les forces de canvi del país”, i es compromet a treballar en aquest sentit per facilitar “el naixement d'un nou país lliure, just i plenament democràtic”. Junqueras creu crucial que els catalans  tinguin l’oportunitat de sumar-se a aquesta opció de canvi que reuniria cinc mínims programàtics:

1- “Compromís inequívoc amb la independència del nostre país, en el marc de la unitat d’acció amb la resta de l’independentisme, i amb l’objectiu que el procés constituent que en resulti tingui un fort component participatiu”.

2. “Tolerància zero amb la corrupció i el frau. Transparència total del pressupost i els recursos de l’Aliança. Netedat absoluta de tots els candidats i compromís a respectar un codi ètic exigent”.

3- “Lluita contra l’atur, la pobresa, la desigualtat, el fracàs escolar i la precarietat.

4- “ Desenvolupament eficient i sostenible. La prosperitat de la República dependrà de l’emprenedoria, la innovació i la sostenibilitat, així com d’una planificació racional de les infraestructures i el territori”. En aquest senti Junqueras aposta, entre altres, per deixar “d’abocar recursos a projectes basats en l’explotació de mà d’obra barata, l’especulació, el mercadeig amb les lleis i la destrucció del territori, com ara Eurovegas o BCN World”, o “Acabar amb els privilegis de què gaudeixen grans empreses (per exemple, energètiques) que han viscut del BOE durant dècades”.
 
5- República laica, plural i cohesionada. Desdesterrar la xenofòbia i promoure la integració de la immigració.  En aquest sentit, aposta perquè el català “ llengua comuna de la ciutadania” sigui un dels fonaments de la República, sens menyscapte “del reconeixement d’altres llengües plenament arrelades al nostre país, com ara el castellà”.
 
Junqueras es mostra fermament convençut que una àmplia majoria de la societat catalana “comparteix aquestes idees, així com els valors, tan històrics com vigents, en què es basen: Llibertat, Igualtat, Fraternitat”.