Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Junqueras rebutja el pacte PP-PSOE per imposar un límit de despesa als territoris

El pròxim president d’ERC, Oriol Junqueras, ha rebutjat l’acord entre el president del govern espanyol i el candidat del PP de fixar un sostre de despesa a les comunitats a través d’una modificació de la Constitució. Junqueras ha manifestat el seu rebuig a qualsevol proposta que limiti l’autogovern així com la capacitat financera i política de Catalunya. I en aquest sentit, creu que ha quedat demostrat que la independència és “l’única garantia política” . D’altra banda, ha instat CiU ha aclarir quina és la seva posició sobre aquesta qüestió i ha deixat clara la disposició d’ERC de fer costat al Govern si defensa “els màxims nivells de sobirania possibles”. El futur líder dels republicans ha rebutjat de manera frontal l’anunci de reforma de la Constitució per limitar el dèficit i el deute de les administracions públiques ja que ha considerat que fixar un sostre de despesa encara limitarà més la capacitat financera i política de Catalunya. A més, Junqueras ha afegit que Catalunya no necessita “les lliçons de ningú” perquè està fent els deures i ha recordat els “ajustos durs” que s’han aplicat als pressupostos.

Redacció
Redacció 23/08/2011

De fet, Junqueras ha assenyalat que el problema de Catalunya no és el que gasta sinó que “ingressa poc” i ha xifrat en 20.000 MEUR els diners que cada any “desapareixen”. Uns diners que, segons el pròxim líder dels republicans, servirien perquè ara la Generalitat i els ajuntaments no estiguessin passant per les actuals dificultats financeres i ha augurat que sense “espoli fiscal” hi hauria un “superàvit extraodinari”

Després que el portaveu del Govern, Francesc Homs, hagi apel·lat a la unitat del les forces polítiques catalanes per fer front a la reforma de la Constitució si limita l’autonomia financera, Junqueras s’hi ha mostrat totalment disposat però ha afegit que li donarà suport sempre hi quan el Govern treballi per la “màxima sobirania de Catalunya”.

En aquest context, ha instat CiU a aclarir quina es la seva posició i ha assenyalat que el portaveu de la federació nacionalista al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, s’ha mostrat obert a estudiar la proposta mentre que el portaveu del Govern, Francesc Homs, s’ha manifestat en una en una línia més de rebuig. “Si la posició de CiU és la de Duran i Lleida segur que ERC no hi coincidirà però si la posició és la d’Homs, és evident que hi coincidim molt més”, ha afegit.