Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Junqueras qualifica de “maquillatge” la proposta de la CUP sobre els pressupostos

Oriol Junqueras s’ha presentat com a element clau de l’independentisme per fer de pont entre CDC i la CUP per aprovar uns pressupostos enguany. En una entrevista a RAC1, el vicepresident de la Generalitat ha dit que la seva conselleria “ha d’intentar compatibilitzar totes les sensibilitats perquè es puguin aprovar els números. No obstant, a qui ha llançat una advertència implícita és als anticapitalistes: incloure als pressupostos tots els impostos anul·lats pel TC, com proposen els d’Anna Gabriel, és “maquillatge”. 

Redacció
Redacció 13/05/2016

Tot i incloure els impostos suspesos als comptes, o hi hauria la garantia de cobrar-los

En aquest sentit, ha apuntat que comptar amb els diners d’impostos suspesos no és garantia de res, perquè tot i fer-ho, per exemple en l’impost de dipòsits bancaris “no tenim garantia que els bancs paguin”. D’aquesta manera, ha mostrat la necessitat i la voluntat de presentar “uns pressupostos realistes”, que no obstant segons ell tindran l’objectiu de rebaixar la pressió fiscal sobre les rendes mitjanes i baixes.

“La manera que els pressupostos no siguin autonomistes és que no siguin de pròrroga”

A més, també ha avisat la CUP de la conseqüència de no aprovar els comptes de 2016 i continuar prorrogant els de 2015: “La manera que [els números] no siguin autonomistes és que no siguin de pròrroga”. Junqueras ha concretat que “si no hi ha pressupostos, no hi ha partides noves”, així que no es podran posar nous recursos en l’àmbit sanitari o educatiu. Amb tot, ha assegurat que tot i que l’escenari de negociació que es presenta a partir d’ara es pot semblar al de la tardor passada, “l’acord arribarà”. Sembla difícil, però durant el debat sobre la investidura Junqueras es va quedar gairebé sol afirmant que hi hauria acord i al final no es va equivocar.