Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Junqueras portarà a la UE la lluita de l’OCB contra la discriminació lingüística

Les denúncies de discriminació lingüística de l’Obra Cultural Balear (OCB) també arribaran des d’ara a les institucions europees. L’eurodiputat d’ERC, Oriol Junqueras, serà l’encarregat de vehicular la lluita de l’OCB en casos com el de la traductora Saïda Saadouki o el d’Ivan Cortés a l’aeroport fins a les institucions europees pertinents. Aquests casos de discriminació lingüística tindran el suport d’Els Verds-Aliança Lliure Europea, el grup europeu en el qual s’inscriu ERC. Ho faran mitjançant preguntes al parlament europeu, possibles reunions amb l’Intergrup de minories i llengües, i audiències al Comitè de peticions del parlament europeu. D’aquesta manera l’OCB vol elevar aquests casos a les institucions d’Europa, ja que consideren que es podrien ‘frenar’.

Redacció
Redacció 04/02/2011

L’eurodiputat Oriol Junqueras ha explicat que la situació de Catalunya i les Balears amb la llengua catalana està molt llunyana a la que viuen altres països d’Europa. Per aquest motiu, ha dit, les institucions europees es ‘preocupen’ per la situació del català a les Illes. En aquest sentit, ha dit que ell en particular, i el seu grup, volen fer ‘d’altaveu’ i ‘vehicular’ aquesta preocupació i ‘inquietud’ que va més enllà de l’àmbit ‘estrictament lingüístic’, i es basa en les ‘llibertats civils i fonamentals de les persones’.

Junqueras ha exposat les eines de les que disposa per fer arribar casos com el de Saïda Saadouki, qui fou titllada presumptament de ‘mora catalanista’ per part d’un cap de la Guàrdia Civil, i el cas d’Iván Cortès, qui fou presumptament agredit per un Guàrdia Civil a l’aeroport de Palma per un cas de discriminació lingüística i el judici el qual es celebrarà el proper dijous. En aquest cas es preveu que hi hagi almenys un observador internacional.

El president de l’OCB, Jaume Mateu, ha dit que hi ha ‘reductes’ com el de la justícia i el cossos i forces de seguretat de l’Estat on hi ha més ‘greuges i incompliments’ en relació amb la discriminació lingüística. En aquest sentit, Junqueras ha explicat que es posa a disposició de l’OCB per orquestrar la feina que aquest òrgan fa a les Balears.

Així, ha dit que es podran fer preguntes parlamentàries a la Comissió Europea sobre casos en general, però també en concret, com el de Saadouki i Cortés. L’eurodiputat ha dit també que es poden organitzar possibles intervencions del ‘OCB a l’Intergrup de minories i llengües del parlament europeu. També ha explicat que es poden plantejar qüestions al Comitè de peticions del parlament perquè aquest pugui ‘escoltar i investigar si és el cas’ casos de discriminació lingüística en directe.

Així ha dit, Junqueras es donarà ‘forma parlamentària’ a la tasca que fa l’OCB a les Balears. El coordinador de l’Obra, Tomeu Martí, ha explicat que ja s’han fet algunes preguntes a la Comissió però espera que se’n facin més. Martí també ha informat que es farà ‘un paquet de casos’ de discriminació lingüística per fer arribar al Comitè de peticions.

Ha dit també que han fet una reunió amb la Comissària de Cultura, Educació i Multilingüisme, i estan plantejant reunir-se amb la Comissària d’Interior i amb la Comissària Europea de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Viviane Reding. S’han reunit també amb l’Aliança Lliure Europea i han fet passes per tractar aquest tema amb la Xarxa per la promoció de la diversitat lingüística.

Junqueras ha mostrat la seva total predisposició a col·laborar i ajudar l’OCB a lluitar contra aquests casos de discriminació lingüística, qui ha dit, que aquestes qüestions també es tracten i preocupen els eurodiputats Raül Romeva i Ramon Tremosa.