Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Junqueras: lligats a Espanya, lligats a RENFE

Oriol Junqueras, en una entrevista a RAC1, ha estat resolutiu amb les incidències de rodalies que s’han produït avui i han deixat 200 trens aturats a tot el país. El president d’ERC ha demanat el vot per ERC i la independència, perquè sense aquesta mai acabarem el debat sobre les infraestructures ferroviàries i d’altres, i mai tindrem l’oportunitat de fer-ho fer millor. Junqueras ha donat suport a Sor Lucía Caram i Teresa Forcades, i ha demanat obeir la voluntat democràtica dels ajuntaments en matèria d’estelades i de la resta de serveis públics.

Redacció
Redacció 21/05/2015

La legislació espanyola ens té lligats a RENFE

Oriol Junqueras ha deixat molt clar que l’única solució pel caos de Rodalies és la independència. Junqueras ha recordat les grans incidències de 2008, i els acords que es van anunciar amb el govern espanyol i que aquest no va complir. “S'han anunciat inversions a bombo i plateret, i les rodes no giren”. El conseller Vila recordava avui que la Generalitat ha acabat esdevenint un simple client. Per Junqueras, si no apliquem la solució independentistes, ens seguirem passant anys i panys discutint les mateixes coses.

“Caldria canviar d’operador. El govern espanyol no permet canviar d’operador per molt que tots els ciutadans de Catalunya ho vulguin. Això ara depèn del govern espanyol”. Junqueras ha estat taxatiu: “I és per un cert menyspreu social això de les rodalies, també hi ha menysteniment cap a Catalunya i cap a al seva economia. Tampoc no volen que l’economia catalana vagi bé ni entenen que si aquesta va bé, també anirà bé l’espanyola.

A l’Església espanyola no li agrada que la gent parli

Junqueras ha posat diversos exemple il·lustratius de la ideologia retrògrada de l’església espanyola. A aquesta no li agrada que la gent parli. “Hi ha sectors ultres que tenen molt poca simpatia per l’actual Sant pare”. Junqueras ha citat el papa Ratzinger: “L’Església és plena de pecadors, perquè tots són persones. Rouco és conegut per posicions molt molt conservadores”. Pel president d’ERC, que és creient, no hi ha cap mena de problema per a què Sor Lucía Carama o Teresa Forcades opinin o s’impliquin en política.

La polèmica de les estelades

El president d’Esquerra Republicana ha opinat també sobre si s’ha d’obeir o no la justícia espanyola en la polèmica per la retirada d’estelades. “S’ha de mirar de fer tot el possible per preservar i obeir la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya, expressades en els plena dels nostres pobles i ciutats. En aquest àmbit de les estelades com també en el dels serveis públics”.

Junqueras ha estat també ben clar davant les crítiques dels partits unionistes i algunes faccions independentistes: “Tenim 6 regidors, d’un consistori de 21, i no hi ha majoria per posar-la”. Junqueras ha concretat encara més, dient que no s’ha votat perquè no tindria sentit fer una votació que es perdria, així que s’ha optat per posar la Senyera solament. “15 és més que 6 […] la Senyera ens representa a tots, i és una decisió també molt digna”.

Els diners marxen a Espanya i no tornen

Preguntat per l’economista Gonzalo Bernardos, que l’ha acusat de ser un partit d’esquerres que recolza les retallades de CiU, Junqueras ha respost que “els ciutadans de Catalunya paguem més impostos que ningú, els ciutadans de Catalunya destinen més del 71% dels impostos a polítiques socials, més que ningú. També més que mai a la renda mínima d’inserció. Per què falten diners? Perquè molts d’aquests diners no estan al nostre abast. I qui se’ls queda? El govern espanyol per gastar-los en disbarats com AVEs i no en rodalies”. Pel president d’ERC, “la independència és una oportunitat. Junqueras ha dit que ERC estarà d’acord amb CiU en coses i en desacord i en d’altres. Així, en els avenços nacionals faran costat al govern, mentre que segurament no hi haurà suports en les decisions que afectin l’àmbit sanitari.