Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Junqueras: “les sigles d’ERC s’aparten momentàniament, ara no són el més important”

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha explicat aquest matí a RAC1, i tal i com s’ha expressat també en un article al diari ARA, que està preparant una llista de país que seria l’equivalent de la llista del president Mas, però des de l’àmbit de les esquerres. D’aquesta manera, ERC planteja per primera vegada la renúncia a les sigles per un projecte més gran que s’anomeni Aliança per la República Catalana.

Redacció
Redacció 19/06/2015

ERC no es vol quedar enrere en aquesta fase del procés, després de la ruptura de CiU i l’anunci del president de concórrer amb una llista (la ‘llista del president’), que aglutini gent més enllà de l’àmbit de la militància de CDC. La renúncia a les sigles, és la principal novetat d’aquest procés d’obertura dels republicans, que al Nadal s’enrocava en aquest punt. Sembla que ERC ha pres nota d’alguns errors i ara es disposa a afrontar aquests comicis des de la màxima pluralitat possible. Junqueras també ha assenyalat que el punt de trobada amb CDC i la CUP hauria de ser un govern de concentració mitjançant el qual s'articuli la independència.

OPA a Barcelona en Comú

L’anomenada ‘Aliança per la República Catalana’ té com a objectiu el d’aconseguir aportar el màxim nombre d’escons des del seu àmbit (el centre-esquerra) per l’objectiu central que és el de la DUI i la independència. Per aconseguir això, el president d’ERC es planteja atraure i, d’alguna manera intentar aglutinar també l’àmbit de Barcelona en Comú. De fet, és el que s’està intentant fer des de Barcelona amb la col·laboració d’Alfred Bosch amb Ada Colau. Junqueras ha defensat que ERC vol exercir de partit “ròtula” entre el centre-dreta que s’articula en CDC, i l’esquerra que gira al voltant del moviment indefinit de Colau.

ERC vol mobilitzar gent a favor de la independència, que ara mateix no són independentistes o dubten, però que a través de la seva oferta podrien ser decisoris per la independència. Requerit pel trencament de CiU i el fet que Duran ja no condicioni tota la federació, Junqueras no ha pogut assegurar si això és bo per a les relacions entre CDC-ERC o Mas i Junqueras. Per ell, “tant de bo, i si depèn de mi a fe de Déu que faré tot el possible”, per aconseguir-ho. El president d’ERC, calculador, no té por a que la jugada li surti malament si s’assoleix igualment l’objectiu de la independència.