Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Junqueras lamenta que s’hagi escollit algú sense ‘implicació amb el país’ per representar la Generalitat a Brussel·les

El nomenament de l’ambaixador d’Espanya a l’OTAN durant el govern d’Aznar, Juan Prat, com a nou delegat de la Generalitat davant la Unió Europea ha suscitat reaccions diverses entre els eurodiputats catalans. Així, mentre l’europarlamentari del PP Alejo Vidal-Quadras s’ha felicitat per l’elecció, l’eurodiputat d’ERC, Oriol Junqueras, ha lamentat que Mas hagi escollit ‘una persona de qui la implicació amb el país mai no ha estat contrastada’. En declaracions a l’ACN, el convergent Ramon Tremosa, per part seva, ha instat el nou delegat de Govern a Brussel·les a ‘treballar en sintonia amb el nou govern català i amb la transició nacional catalana que el president Mas va inaugurar amb la seva investidura’.

Redacció
Redacció 17/02/2011

‘Juan Prat compta amb una carrera diplomàtica gens menyspreable avui en dia pel càrrec que ocuparà’, ha afirmat Tremosa, que ha volgut acollir el nou delegat a ‘treballar per Catalunya’. Cal ‘treballar pel futur i no pel passat’, ha instat l’eurodiputat convergent.

En línia amb la crítica d’Anna Simó que ha arribat des de Barcelona, el diputat d’ERC a Brussel·les ha lamentat, per part seva, que el nou delegat del Govern davant la UE sigui algú de la diplomàcia espanyola del PP, perquè ‘hi ha molta gent implicada amb el país i amb un preparació tècnica inqüestionable que podria ocupar aquest càrrec’. Junqueras, a més, ha recordat que el pas de Prat per l’OTAN es va caracteritzar ‘per les pressions de l’Estat i d’ell mateix a França i Alemanya perquè s’incorporessin a la guerra de l’Iraq’. ‘Triar una persona que no destaca per la bona sintonia amb els dos països més importants de la Unió Europea em sembla un error’, ha lamentat Junqueras.

‘Un diplomàtic espanyol tindrà la capacitat de confrontar- amb l’Estat?’

L’eurodiputat d’ICV, Raül Romeva, també ha declarat a l’ACN que li ‘inquieta’ el passat de Prat y Coll com a ambaixador espanyol davant l’OTAN, ja que mentre ocupava el càrrec va defensar ‘l’absurditat’ de la guerra de l’Iraq. ‘És una taca fosca en l’expedient diplomàtic de qualsevol’, considera Romeva.

Més enllà d’això, l’europarlamentari ha alertat que ‘en moltes ocasions, el representant de la Generalitat a Brussel·les ha de confrontar amb l’Estat perquè els interessos de Catalunya no són coincidents amb els de l’Estat’. ‘De fet, moltes vegades la diplomàcia de l’Estat va en contra dels interessos de Catalunya’, ha insistit Romeva, que es pregunta: ‘Una persona que forma part del cos diplomàtic espanyol tindrà la llibertat i la capacitat de poder confrontar amb l’Estat en les ocasions que sigui necessari fer-ho?’. ‘No em sembla que el de Prat sigui el perfil que li cal a Catalunya en un moment en què les relacions amb l’Estat no són les millors’, respon.