Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

Junqueras enlluerna amb la independència als empresaris del Cercle d’Economia

Sitges (ACN).- “Les oportunitats no són eternes i les decisions que prenem o no avui tenen un cost d'oportunitat altíssim”. Són paraules del president d'ERC, Oriol Junqueras a la reunió del Cercle d'Economia sobre posicions -“no haurien de ser ideològiques”- que afecten societat i empreses, com el Corredor del Mediterrani. Junqueras, que veu “indestriable” independentisme de democràcia i polítiques socials, ha afirmat que “fa mal” a un país qui té “ganes d'enriquir-se ràpid”. És la corrupció el que “fa mal i incertesa”. 

Redacció
Redacció 30/05/2015

Malgrat els silencis la independència guanya adeptes davant una Espanya que no aporta solucions

En clau molt irònica, Junqueras ha afirmat que coincideixen amb el conservadorisme de David Cameron sobre el dret a decidir. “Els que trenquen lleis sistemàticament segur que no són moderats”, ha dit

El president dels republicans, Oriol Junqueras, ha pronunciat una conferència en clau molt econòmica a la reunió del Cercle d'Economia, a Sitges, i només a petició de les preguntes ha parlat del perfil independentista d'ERC i del dret a decidir de Catalunya. 

El cost “altíssim” de no prendre decisions

Amb la mirada posada a l'economia de futur, Junqueras ha assegurat que l'economia catalana i europea tindrà un paper cabdal com a mediterrània en la connexió Euorpa-Àsia. “També és cert que les oportunitats no són eternes, apareixen i desapareixen i les finestres d'oportunitats s'obren i es tanquen, les decisions que no prenem avui tenen un cost d'oportunitat, segur, i a vegades pot ser molt alt”. “Altíssim”, ha matisat després, per la societat i per les empreses, ha advertit als que l'escoltaven a primera hora aquest dissabte. Ha estat l'element més polític de la seva intervenció, amb el focus centrat en inversions, singularment el Corredor del Mediterrani i a la pèrdua de competències que pot generar no tirar-lo endavant respecte d'altres economies. 

Junqueras, que ha avisat que “difícilment hi ha futur” si es pretén guanyar competitivitat amb “estrangulament de la massa salarial i contracció dels marges de benefici”, ha defensat el rol públic en grans inversions i ha advertit del fre per a l'economia dels costos del transport o de l'energia. “Seat és cabdal a la nostra economia i exporta gran part dels automòbils per una via estreta, 'El Carrilet', per on passen trens de passatgers cada sis minuts i comparteixen línia amb el cotxes de Seat i la potassa d'Iberpotash. No té cap sentit amb la línia d'ampla europeu a pocs mestres de Seat”, ha assegurat Junqueras. 

“Aquestes decisions o manca de decisions són del tot irracionals, no és qüestió ideològica o no ho haurien de ser”, ha dit respecte al tercer fil. “La bona fe pot ser infinita però no garanteix que els coses es facin com s'han de fer”, ha etzibat hores abans que intervingui al mateix fòrum el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. 

Corrupció i David Cameron

I precisament cap a Rajoy i els governs del PP ha llençat dos missatges. El primer sobre corrupció. “El que fa mal a la societat són les ganes d'alguns d'enriquir-se molt ràpid”, ha etzibat just l'endemà que el govern espanyol hagi cessat el seu delegat a València, Serafín Castellano, després que la UDEF el detingués per presumptes adjudicacions irregulars per quan va ser conseller de Governació a una empresa d'extinció d'incendis. “El que genera i fa mal”, ha afegit, són els partits amb “centenars de dirigents acusats d'enriquiments il·lícits”, ha sentenciat. “El que genera incertesa” són els expedients d'incompliments de competències comunitàries, o “canviar les regles del joc al mig de la partida”. “Preguntin-ho al sector energètic”, ha afegit. 

En aquest sentit, ha insistit que els republicans estan “nets com una patena”. “Som complidors de tot, especialment de la democràcia”. I aquí ha aprofitat per apel·lar al conservadorisme del dirigent britànic David Cameron. “Els sembla conservador? Nosaltres coincidim amb ell, moderats per definició”, ha dit respecte la posició del govern britànic per a la celebració del referèndum a Escòcia. “Els que confien en la democràcia per resoldre les qüestions amb el vot dels ciutadans com se'ls ha de qualificar si no de moderats?”, ha interpel·lat als empresaris. “Els que trenquen lleis sistemàticament per enriquir-se o per afavorir alguns contra la majoria aquests segur que no són moderats”, ha etzibat. 

Així, i sense parlar explícitament d'independència de Catalunya, ha assegurat que “l'objectiu” del seu partit és “normal i habitual” com ho van fer Irlanda, Noruega o Islàndia. Casos que, al parer de Junqueras, no difereixen del català i que si se n'allunyen és pel rol “fora de l'habitual del govern espanyol i singularment del PP”. “Tots els que sigueu moderats i conservadors fins i tot us heu de sentir molt més còmodes en una posició tant moderada i prudent i conservadora com la nostra”, ha resolt irònicament Junqueras, amb el president del Cercle, Antón Costas, al costat. 

El “cert enamorament” de Junqueras i el Cercle

A les preguntes, de fet, Junqueras ha matisat les paraules de Costas, que ha “imaginat” que hi hauria eleccions al setembre. “Sens dubte” que se'n convocaran al 27-S, ha assegurat el líder dels republicans. Així Junqueras, que ha definit ERC com a partir que “està” independentista però que “és” demòcrata i socialdemòcrata, ha defensat que és “indestriable” el perfil social de l'independentisme. “Com podria justificar el meu independentisme si no tinguessin els ciutadans el convenciment que fem tot el possible per millorar la seva vida? És absolutament indestriable”. 

“Si no guanyem, respectarem els resultats, serem respectuosos amb la voluntat democràtica. La qüestió és què faran els altres, tinc el convenciment que respectaran els resultats com nosaltres, no pot ser de cap altra manera”, ha advertit. “Crec que la intervenció és molt agradable a les orelles”, ha dit Costas a Junqueras per tancar la conferència. “No és un comiat, és el principi d'una gran amistat que podem cultivar”, ha afegit. “I tant, gairebé d'un cert enamorament”, li ha respost Junqueras entre aplaudiments i rialles.