Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Junqueras: “el Parlament decidirà sobiranament quines són les millors opcions sobre l’IRPF”

ACN.- El vicepresident del Govern i conseller d'Economia Oriol Junqueras, ha defensat que serà el Parlament qui decidirà “sobiranament” quines “opcions creu que són millors” sobre l'IRPF. En declaracions als mitjans, Junqueras ha reiterat que Economia ha elaborat un estudi amb diversos escenaris possibles per tal de donar compliment a un resolució del Ple de la pobresa però ha afegit que aquestes mesures no aniran a la llei d'acompanyament dels pressupostos però que sí que es debatran al Parlament. 

Redacció
Redacció 12/05/2016

D'altra banda, ha defensat que rebaixar l'IRPF a les rendes mitjanes i baixes es podria compensar “pràcticament íntegrament” amb l'impost sobre dipòsits bancaris. Junqueras ha xifrat la recaptació que s'obtindria per aquest impost en 650 MEUR, quantitat que permetria compensar una rebaixa per aquells que guanyen menys de 17.707 euros, que a Catalunya tenen un tipus impositiu del 12%, davant del 10,06% de mitjana espanyola.

Junqueras ha explicat que el Departament d'Economia està donant compliment a la resolució del ple de la pobresa i per això està estudiant diferents escenaris sobre l'IRPF i que les diverses opcions es portaran al ple del Parlament perquè es debatin. “És evident que no ho decidirem nosaltres, es decidirà en debat parlamentari”, ha reiterat en ser preguntat sobre quina és la opció que defensa el Govern.

Ha apuntat també que cada grup parlamentari haurà de prendre la decisió “en funció de les prioritats” que tingui i tenint en compte la situació objectiu actual, en la que ha situat una situació econòmica “complexa” i una “pressió política duríssima del govern espanyol per impedir utilitzar instruments que permetrien tenir més marge de maniobra”.

Ha afegit que el que estan fent és estudiar tots els escenaris però que tenen “una opinió favorable” a la rebaixa de la pressió fiscal a les rendes mitjanes i baixes, que ha dit que representen el 80% de les famílies catalanes. El vicepresident, en ser preguntat sobre una hipotètica pujada de la pressió fiscal a les rendes més altes, ha asseverat que l'objectiu del govern és reduir la pressió fiscal a les rendes mitjanes i baixes i que la resta de qüestions “s'hauran de tractar” al Parlament i serà aquest qui decideixi.

Així, Junqueras ha defensat que seria “positiu” plantejar aquesta reducció de la pressió fisca a les rendes més baixes tenint en compte l'escenari de deflació actual i la situació de dificultat que viuen moltes famílies. “Complim amb el mandat i expressem opinió favorable a la rebaixa de la pressió fiscal”, ha resumit.
Per compensar aquesta rebaixa ha explicat que hi ha diversos mecanismes. Entre ells ha situat l'impost sobre dipòsits bancaris anul·lat pel Tribunal Constitucional (TC) després de ser recorregut pel govern espanyol. Junqueras ha xifrat en 650 MEUR la recaptació que permetria aquest impost i ha afirmat que amb això podrien compensar “la pràctica integritat” del que es deixaria d'ingressar en rebaixar la pressió fiscal a les rendes més baixes, que actualment és del 12% fins al 9,5% de la majoria de comunitats autònomes de la resta de l'Estat. Ha afegit però que aquestes xifres dependen del context econòmic que es viu en cada moment. A més, ha dit que aquesta rebaixa haurà de ser “paulatina” però en tot cas també serà el Parlament qui decidirà si seria o no progressiva i com s'acabaria aplicant.
 
Davant d'això, ha criticat que el govern espanyol “torpedini” totes aquelles mesures que impulsa Catalunya amb l'objectiu de reduir la pressió fiscal a les famílies que més ho necessiten. “Eines hi podrien existir i hem fet tot el possible perquè existeixin però el govern espanyol fa tot el possible per evitar que podem fer-les servir”, ha declarat.
 
El vicepresident ha plantejat que un altre mecanisme per compensar aquesta rebaixa vindria provocat per la mateixa rebaixa ja que ha assegurat que això es tradueix en més capacitat de consum per les famílies i, per tant, una reactivació de l'economia. Aquesta reactivació permetria obtenir més recursos d'altres figures fiscals, com pot ser l'IVA.
 
Junqueras ha fet aquestes declaracions durant una visita institucional a l'Ajuntament de Sabadell, on s'ha reunit amb l'alcalde Juli Fernàndez, regidors i entitats de la ciutat.