Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Junqueras dóna un cop de porta als morros de Montoro

Clar i català: “Qualsevol retallada addicional que exigeixi [el ministeri d’Hisenda] és senzillament inaplicable”. És la contundent resposta d’Oriol Junqueras a la carta que Cristóbal Montoro ha enviat a la Generalitat demanant que en un termini de 15 dies s’ajustin els pressupostos de l’any passat per complir amb el dèficit marcat pel govern espanyol. El vicepresident català ha dit que “el ministeri ha d’assumir les seves obligacions, i no cedir-les a les autonomies, ha de fer la seva feina”. 

Redacció
Redacció 07/04/2016

“Si el Ministeri vol anar a tancar un hospital, haurà de venir ell i fer-ho”

Després d’una reunió amb Carles Puigdemont, Junqueras ha rebutjat el requeriment espanyol, tot i que en la carta, Montoro amenaça d’aplicar “mesures coercitives” si Catalunya en fa cas omís. El també líder d’ERC ha dit que no té cap intenció de retallar més en serveis bàsics, serveis socials, hospitals, escoles, universitats o llei de la dependència: “Si el Ministeri vol anar a tancar un hospital, haurà de venir ell i fer-ho, perquè nosaltres no ho farem”.

Junqueras diu que Catalunya s'ha passat molt menys del dèficit del que s'afirma

El número 2 del govern català ha recordat que el sostre de dèficit del 0,7% que va imposar l’Estat al Principat hauria de ser de l’1,6% amb la llei d’estabilitat pressupostària a la mà. A més, considera que el 2,7% de dèficit català que s’ha anunciat també és fals, ja que es tenen en compte factors que estan fora dels pressupostos, així que hauria de ser de l’1,95%, un percentatge molt proper al sostre que segons Junqueras seria l’ajustat a la legalitat.

Ningú dóna suport a la causa de Montoro contra les autonomies

D’altra banda, també recorda que l’incomplidor és l’Estat espanyol: “A ulls del sentit comú és evident que estem davant d’un ministeri incomplidor de les seves obligacions, [mentre] es pretén que Catalunya pagui la factura”. Prova d’això, segons ell, han estat les últimes declaracions de les institucions de la Unió Europea, i també de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, l’òrgan de la troica per controlar l’economia de l’Estat, que ha carregat contra les crítiques de Montoro a les comunitats autònomes.