Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Junqueras diu que durant segles i segles Espanya ha demostrat que no ens vol

Oriol Junqueras, tot i portar una agenda de candidat, no ha oblidat la seva vessant de professor. Ahir va presentar el seu últim llibre, ‘Les proclames de sobirania de Catalunya (1640-1939)’, escrit conjuntament amb Albert Botran i Adrià Cases. Amb un discurs que no superà els trenta minuts, va saber explicar per què Catalunya no encaixa dins de l’Estat Espanyol. Va resumir que al llarg de la història els catalans ens ho crèiem tot i sempre vam pensar que si canviàvem les diferents formes de govern espanyol per fi ens sentiríem còmodes dins d’Espanya. Els catalans foren els qui més va lluitar per aconseguir passar d’una monarquia absolutista a una de liberal i constitucional o els qui més van lluitar per a la República. Però de res va servir. Junqueras diu, doncs, que el problema no és la forma de govern sinó que simplement a Espanya, no ens hi volen.

Redacció
Redacció 04/03/2009

El candidat d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha assegurat durant la presentació del seu darrer llibre ‘Les proclames de sobirania de Catalunya (1640-1939)’, del qual és coautor juntament amb Adrià Cases i Albert Botran, que ‘no hi ha cap nació que hagi intentat tantes vegades ser Estat’ com Catalunya i ‘no ho hagi aconseguit’, però al mateix temps ha recordat que ‘tampoc n’hi ha hagut cap que no ho hagi aconseguit’. ‘De fet’, ha dit Junqueras, ‘encara no hem estat assimilats i encara mantenim una vocació nacional’.

Sobre el llibre

‘Les proclames de sobirania de Catalunya (1640-1939)’ repassa els diferents episodis d’afirmació de sobirania del nostre país. Tal i com ha afirmat Junqueras, ‘era important posar-les una al costat de l’altre per intentar aprendre’n’. D’aquesta manera, ha detallat que l’objectiu d’aquest llibre és que se’n pugui aprendre de la Història per intentar no cometre els mateixos errors i detectar què és el que ha fallat en tots els intents de Catalunya de ser un Estat.