Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Junqueras denuncia que la Presidència espanyola de la UE ha estat ‘negativa’ pels interessos de Catalunya

‘La Presidència espanyola no ha fet res ni pel corredor mediterrani ni pel català’, aquest és el balanç que l’eurodiputat d’ERC, Oriol Junqueras, fa del semestre en què el govern espanyol ha ostentat la presidència rotativa de la Unió Europea. Així, Junqueras considera que ha estat negativa pels interessos de Catalunya i que no s’han complert els compromisos de fer avançar el corredor de tren mediterrani, la cimera de la Unió pel Mediterrani i el reconeixement del català a Europa. En el cas de la llengua, l’eurodiputat creu que el govern espanyol no només no ha treballat pel reconeixement del català sinó que ‘ni tan sols ha complert uns acords administratius que l’obliguen a traduir la normativa o garantir que els ciutadans es puguin adreçar en català a les institucions comunitàries’.

Redacció
Redacció 17/06/2010

Junqueras ha recordat que, malgrat que el ministre de Foment espanyol, José Blanco, es va comprometre el 8 de juny a prioritzar el corredor de tren mediterrani, el Govern espanyol encara no ha inclòs la infraestructura a la llista de prioritats de la Xarxa Transeuropea de Transports. En canvi, l’Eix Central pels Pirineus sí que hi està inclòs des del 2003. ‘Fins ara només tenim la promesa del govern espanyol que inclourà el corredor a la llista de prioritats i, en cas que complís la promesa, només estaria al mateix nivell que l’Eix Central, que és més car, menys ecològic i té menys sentit logístic, perquè no connecta amb els grans ports de Barcelona i València’, ha explicat l’eurodiputat. ‘No ens creurem més el Govern espanyol fins el dia que comencin les obres del corredor, no té cap credibilitat’, ha reblat.

Un altre dels grans objectius per Catalunya durant la Presidència espanyola era acollir la cimera de la Unió pel Mediterrani que al final es va cancel·lar. ‘Cal recordar que el fracàs de la cimera de la Unió pel Mediterrani no només s’explica per les desavinences entre àrabs i israelians, sinó que també perquè estava buida de contingut, i els governs francès i egipci ja havien avisat que una cimera sense uns objectius clars podria fer descarrilar el Procés de Barcelona’, ha emfasitzat Junqueras.

Finalment, un dels compromisos que més va reiterar el Govern espanyol és que la Presidència del Consell serviria per fer avançar el català a Europa. En aquest sentit, el Govern espanyol no només no ha treballat pel reconeixement del català a Europa, sinó que ni tan sols ha complert uns acords administratius que l’obliguen a traduir al català la normativa adoptada per codecisió, o a garantir que els ciutadans es puguin adreçar en català a les institucions comunitàries.

Valoració negativa de la premsa internacional
‘La premsa internacional, els ciutadans europeus i els estats europeus valoren molt negativament la Presidència espanyola. Ningú voldria que el Govern espanyol es fes càrrec permanentment dels seus afers. I jo crec que els catalans no hauríem de ser una excepció’, ha conclòs Junqueras.