Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Junqueras demana a la UE que reconegui la independència del Sudan del Sud i es prepari per la de Catalunya

L’eurodiputat d’ERC, Oriol Junqueras, ha demanat a l’Alta Representant de la Unió Europea, Catherine Ashton, que doni suport a la creació de l’estat del Sudan del Sud, després que els sud-sudanesos mostressin un suport abassegador a la independència en referèndum. Segons Junqueras, la Unió Europea ha de fer costat als processos democràtics dels països en vies de desenvolupament, perquè la democràcia és la millor garantia d’estabilitat, de seguretat i de prosperitat tant pel nord d’Àfrica com per la Mediterrània.

Redacció
Redacció 03/02/2011

L’eurodiputat republicà també ha remarcat que el dret a l’autodeterminació s’està convertint en una eina essencial per resoldre els conflictes polítics, per exemple a Kosovo o al Sudan del Sud, i se n’ha mostrat satisfet perquè significa que la definició de les fronteres està, cada cop més, en mans de la sobirania popular.

‘Fins ara les fronteres les marcaven les armes o els matrimonis entre cases reials, però poc a poc, el dret a l’autodeterminació s’està reconeixent amb la pràctica política. Quan Catalunya, Escòcia o Flandes votin a favor de la independència, la UE haurà de ser coherent i reconèixer ràpidament aquests nous estats, que naixeran amb la voluntat d’enfortir la Unió’, ha afirmat Junqueras.