Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Junqueras busca l’aval de la militància d’ERC a la seva nova executiva

Barcelona (ACN).- Oriol Junqueras serà reescollit aquest dissabte president d'ERC fins el 2019. Els 10.000 militants del partit estan cridats a les urnes arreu del país per mesurar el grau de suport a la proposta d'executiva que ha fet el líder republicà. Una proposta que inclou 22 noms entre els quals destaquen el de la secretària general, Marta Rovira, i el del número 3 del partit, Lluís Salvadó. Anna Simó serà l'adjunta a la presidència per a les relacions institucionals i deixarà de ser la portaveu, càrrec que desenvoluparà Sergi Sabrià. La jornada d'aquest dissabte és la primera part del Congrés Nacional que el 25 de juliol aprovarà els documents que han de marcar la línia política d'ERC pels propers 4 anys.
 

Redacció
Redacció 30/05/2015

Entre les 10 i les 19 hores, 56 seus electorals situades majoritàriament a Catalunya, però també al País Valencià, a les Illes i a la Catalunya Nord estaran obertes perquè els militants dipositin el seu vot. La de Junqueras és l'única candidatura presentada i, per tant, l'únic dubte a resoldre és el del percentatge d'acceptació de la militància a la seva proposta. Aquest dissabte també es renoven 30 dels llocs del consell nacional. Per això, a cada seu electoral hi haurà dues urnes, una per votar a l'executiva i una altra per escollir els consellers nacionals.
 
Fins a vuit novetats ha inclòs el president republicà en la direcció que assumirà les funcions després del Congrés convocat per al proper 25 de juliol. La més destacada és la substitució d'Anna Simó com a portaveu, càrrec que passarà a desenvolupar el diputat Sergi Sabrià. Junqueras votarà a les 13h a Martorell i Marta Rovira ho farà a les 11h a Vic.
 
Els aproximadament 10.000 militants d'Esquerra votaran de forma individual els 22 membres de la candidatura presentada per Junqueras. No hi ha cap candidatura alternativa i es preveu un procés de validació fàcil per al president, que ha aportat 1.600 avals. Serà una votació en urnes situades arreu del territori català en la què els candidats hauran d'obtenir, almenys, el 50% dels vots emesos. Un cop escollida, la nova executiva tindrà l'encàrrec de redactar el projecte de ponència política que se sotmetrà a votació -després d'un procés territorial d'esmenes- en el Congrés del 25 de juliol. Abans, un Consell Nacional extraordinari haurà ratificat els membres de la nova direcció del partit.
 
ERC també renovarà el seu Consell Nacional i les seves executives locals i territorials en un procés que comença aquest dissabte i es completarà el dia del Congrés. La direcció encara no ha fet públic l'espai que acollirà l'esdeveniment. Fa 4 anys, a Girona, Junqueras va ser escollit president d'Esquerra.
 
La nova executiva
 
22 persones formaran part de l'executiva liderada, quatre anys més, per Junqueras com a president i Marta Rovira com a secretària general. Lluís Salvadó continuarà sent el número 3 del partit ocupant el càrrec de secretari general adjunt. De la seva banda, Anna Simó deixarà de ser la portaveu i ocuparà un nou càrrec fet a mida, el d'adjunta a la presidència per a les relacions institucionals.
 
Enlloc de quatre, hi haurà cinc vicesecretaries generals, en crear-se la vicesecretaria general d'Entorn, Gestió del Coneixement i Dones, que encapçalarà la fins ara portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Figueres, Mireia Mata. Per sota d'ella hi haurà dues cares noves més, Eva Baró, d'ERC Barcelona i la diputada al Parlament Marta Vilalta que s'encarregaran de la secretaria gestió del coneixement i la secretaria d'entorn respectivament.
 
Cesc Iglésies seguirà sent el vicesecretari general d'Acció Política. En aquesta àrea s'incorporen tres persones noves a l'executiva. Pere Aragonès serà el nou secretari de Política Econòmica i Coneixement en substitució d'Albert Castellanos, que ha deixat les seves responsabilitat polítiques al partit. També s'incorporen la diputada Alba Vergés com a secretaria de Salut, Benestar i Ciutadania en substitució de Pere Cullell, candidat d'ERC a l'alcaldia de Manresa, i el recentment nomenat assessor del Govern Josep Ginesta, que serà el secretari d'Emprenedoria, Treball i Funció Pública. David Agustí com a secretari de Política Cultural, Educació i Esports, i Ricard Martínez, com a secretari de Política Territorial, continuen en el càrrec.
 
La vicesecretaria general de Coordinació Interna i Territori tampoc tindrà gaires canvis. Eduard López serà el vicesecretari general i estaran per sota seu a l'organigrama Jordi Roig, secretari de Finances i Administració, Isaac Peraire, secretari d'organització i Marc Sanglas, secretari de Política Municipal. L'única incorporació és la de l'alcalde de Moià i diputat al Parlament, Dionís Guiteras, que serà el secretari d'Ens Locals Supramunicipals, càrrec de nova creació.
 
El diputat Oriol Amorós continuarà liderant la vicesecretaria general d'Imatge i Comunicació i comptarà amb Guillem Clapés com a secretari d'Imatge, Comunicació i 2.0. Per últim, el diputat i alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé, serà el vicesecretari general de relacions internacionals, càrrec que ocupa des del 2011.