Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Junqueras alerta d’un pla per espanyolitzar les caixes catalanes

La publicació de les dades de solvència de Unnim i la nova Caixa Catalunya, que alerten d’uns suposats problemes de resistència, formarien part d’un pla per espanyolitzar les entitats bancàries catalanes, segons alerta l’eurodiputat d’Esquerra Oriol Junqueras. Segons el polític republicà, doctor en Història del Pensament Econòmic, els testos d’estrès, una iniciativa de l’Estat espanyol que s’ha aplicat a tota la UE, formarien part d’una estratègia espanyola per ‘encerclar les caixes petites’. Junqueras considera que la situació de estrès plantejada és ‘extrema i altament improbable’, i amb aquestes dades l’Estat espera que les entitats demanin préstecs al FROB, uns diners que hauran de tornar a un interès ‘desmesurat’. De no retornar aquests diners, l’Estat intervindria i ‘s’apropiaria de les caixes catalanes, i per tant, també dels estalvis dels catalans’.

Redacció
Redacció 26/07/2010

En un article que porta per títol ‘El pla per desarticular les caixes catalanes‘ Oriol Junqueras defensa que els tests, promoguts per la presidència espanyola a tots els països de la Unió, asseguren que ni Unnim ni la nova Caixa Catalunya ‘no superarien una situació econòmica tan extrema com altament improbable’. Segons Junqueras, l’Estat ha pressionat els altres estats de la UE perquè les dades d’aquestes proves d’estrès s’hagin fet públiques, de manera que les entitats petites hagin quedat en evidència i hagin de recórrer al Fons de Reestructuració Bancària (FROB).

Per Junqueras, ‘no té gaire sentit comparar els resultats de les diverses entitats perquè se les ha sotmès a pressions diferents, és a dir, els tests no eren homogenis, atès que no sempre analitzaven els mateixos aspectes ni amb el mateix nivell d’exigència per a cada una de les entitats’. Per això l’eurodiputat assegura que la voluntat de l’Estat era ‘encerclar les caixes petites’ com les catalanes.

En aquest sentit, el republicà recorda la ‘jugada mestra’ del FROB, segons la qual ‘amb els diners dels contribuents catalans provinents del dèficit fiscal, [l’Estat] atorga préstecs a les caixes catalanes i, a més, ho fa a un interès desmesurat. Concretament del 7,75% a retornar en cinc anys. Si les entitats no poden tornar els préstecs, l’Estat espanyol s’apropiaria de les caixes catalanes i, per tant, també dels estalvis dels clients catalans’.

L’eurodiputat defensa que ‘s’ha de fer tot el que estigui a les nostres mans per garantir un sistema de caixes que generi llocs qualificats al territori català, i que faciliti l’accés al crèdit a les nostres empreses i als nostres emprenedors, gràcies a una presència capil·lar al territori, molt propera a les necessitats i singularitats dels seus negocis’. Segons Junqueras, aquesta defensa del sistema de caixes català és essencial, perquè ‘les caixes són un element clau per l’equilibri territorial’.

Huguet ja ho alertava

Precisament el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, alertava fa uns dies a directe!cat que la reforma de la Llei de Caixes estatal, aprovada per decret Llei al Consell de Ministres espanyol, suposarà una invasió de les competències que en aquest camp té Catalunya.

Pel conseller, amb la reforma es corre el risc que acabin desapareixent les funcions originàries de les caixes, les funcions ‘sense afany de lucre’ i l’obra social, si finalment hi acaben entrant quotes de participació privada que les podrien ‘convertir en bancs’. Huguet també ha alertat contra les fusions fredes, i no ha dubtat a qualificar la reforma de ‘LOAPA financera’, ja que al darrere hi veu una ‘autèntica voluntat de bancarització i de recentralització del sistema de finançament’ cap a Madrid.