Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Rull: “El projecte polític de la federació de CiU s’ha acabat”

Rull ha explicat que dilluns ja van comparèixer per demanar a Unió Democràtica quin era el sentit de la pregunta (i la resposta) emesa per aquest partit en la consulta interna el 14 de juny, sobretot també per clarificar el panorama de cara al 27S. La resposta, amb la marxa dels consellers d’UDC del govern, ha propiciat l’inici “d’una nova etapa emocionant i trepidant”.

Redacció
Redacció 18/06/2015

La resposta d’UDC

El secretari general de CDC, Josep Rull ha explicat el periple de la petició de referèndum a Madrid l’abril de 2014, i el procés participatiu del 9 de novembre. Donada la confrontació amb l’Estat espanyol, s’ha optat pel camí de les plebiscitàries. Arran d’això, s’ha demanat una resposta clara per part d’Unió. UDC ha expressat que el 27S no anirà amb CDC a les eleccions, per una discrepància de fons en el projecte i també va anunciar que abandonava formalment el govern. Unió vol agafar un espectre més ampli on s’inclou el ‘Sí-No’. Aquesta és la raó principal de la marxa del govern dels consellers d’UDC, que des de CDC respecten. “Els ciutadans de Catalunya necessiten saber què votaran el 27 de setembre”, comentava Rull.

“El projecte polític de la federació de CiU s’ha acabat”.

El comitè nacional de Convergència reunit ahir va determinar la fi de la federació, que ha durat 37 anys. Aquesta “ha estat una eina útil per a la Catalunya autonòmica”, ha dit Rull. “Una eina excel·lent”, ha continuat. Quan “obrim l’escenari de la Catalunya sobirana, que pretenem que sigui independent, aquest instrument ja no té sentit”.

Segons Rull, l’objectiu és fer ara un procés de separació “sense dramatismes i del tot amistosa”. CDC creu que “aquest país pot ser lliure i independent” i “ens en sortirem”. Rull ha parlat de “compromís insubornable per la llibertat” com una de les màximes que es van plantejar ahir en la reunió del comitè convocada de forma extraordinària.

El procés de separació

Rull ha indicat que tot just n’estan començant a parlar, però ja hi estan començant a treballar a nivell municipal i a nivell de Parlament i Senat. “Cal fer-ho de forma endreçada”. A preguntes del paper de Duran com a cap de CiU a Madrid, Rull ha indicat que “les coses no seguiran com fins ara”. En aquesta resposta, Duran hi anava implícitament inclòs. CDC ha volgut deixar molt clara la fi de la federació, encara que es vulgui dur a terme de forma “molt amistosa”. El dirigent de CDC ha reiterat que concorreran per separat a les eleccions del 27 de setembre, tot i que deixa la porta oberta a un canvi de postura de la cúpula d’UDC.

El trencament també comportarà haver de ressituar-se en un terreny “que encara no està cartografiat” de cara a com quedarà el repartiment dels temps electorals ja que no concorreran com a CiU. Aquest serà un aspecte que han de revisar jurídica i políticament i mirar a veure quins precedents hi ha, dels pocs que hi ha hagut. Rull ha volgut reivindicar també allò que van constatar al congrés de Reus: “després d’una lleialtat granítica amb l’Estat, nosaltres hem arribat a la conclusió que el més sensat és fer un pas endavant i tirar cap a l’Estat propi”.

La llista del president

El secretari general de CDC, Josep Rull, n’ha parlat ben poc, però ha dit que els detalls sobre el com serà la propera llista que liderarà el president Mas, es començaran a donar dissabte a Molins de Rei. Per Convergència, l'anar separats és un element molt important, i per ells no té sentit “hivernar la federació per després tornar-la a activar”, és per això que creuen que si hi ha d'haver algun altre acord post electoral, aquest ja no tindrà l'actual forma de federació, la qual cosa vol dir que s'hi arribarà a acords com s'hi arriba amb qualsevol altre partit, malgrat el pes dels 37 anys d'història de federació.

S'ha acabat defensar la tercera via

“Nosaltres hem estat els de la tercera via durant 35 anys”, per això, Rull recomana que la gent que se senti no independentista però sí nacionalista voti Convergència el 27 de setembre. No hi ha ningú que hagi entès millor que ells el sentit de pujar al carro independentista després d’aquests 35 anys de defensar l’encaix a Espanya, ha defensat Rull.