Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

Josep Lluís Albinyana: “Guanyareu, enhorabona!”

El polític i jurista Josep Lluís Albinyana ha conversat amb el directe.cat sobre el procés sobiranista a Catalunya durant la trobada de col·laboradors i opinadors de La Veu del País Valencià d’aquest passar dissabte a Antella. Albinyana, que va cloure la trobada, considera que el procés sobiranista és “la qüestió més important que ha passat a Espanya des de la guerra d’independència” i que és “d’un patriotisme extraordinari”. El jurista explica que la Constitució està rebentant les costures i que els pedaços del Tribunal Constitucional no poden contenir l’estrip perquè la pressió del procés sobiranista ha posat de relleu les seves insuficiències i mancances. L’ex president valencià també considera que amb la independència Espanya també hi guanyarà perquè tindrà l’oportunitat de regenerar-se.

Redacció
Redacció 20/10/2014

“Cada matí em llevo més optimista i gaudeixo del procés històric que viviu a Catalunya”

Albinyana argumenta que Espanya arrossega un dèficit democràtic històric i que amb la distància es pot analitzar molt millor “la falsa epopeia de la Transició”, i considera que la independència de Catalunya beneficiaria espanya perquè propiciaria d’una vegada per totes la seva necessària regeneració.

Sobre com  podria afectar als valencians la possible independència de Catalunya, el polític creu que el procés sobiranista ja té ara un efecte positiu perquè posa en evidència que “existeix un dret col•lectiu, que és el dret a decidir, el dret a l’autodeterminació que forma part de la sobirania dels pobles”. En aquest sentit, malgrat que considera que el País Valencià està en una etapa encara  prou llunyana de poder-se pronunciar, veu molt positivament el procés. “Quan Catalunya sigui independent ens afectarà de fora molt positiva perquè mostrarà el camí de l’alliberament i reforçarà l’espai de relació i els vincles econòmics entre els dos territoris dins l’Euroregió.”, conclou el que fou President  del Consell Preautonòmic del País Valencià entre 1978 i 1979. 

Relacionats