Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Josep Guardiola: ‘Si ens aixequem ben d’hora i treballem sense retrets som un país imparable’

|

- Publicitat -
El discurs de l’entrenador barcelonista ha estat una ‘oda’ al futbol i a l’esport en general. ‘El que soc com a persona ho he après amb l’esport’, ha destacat després d’agrair l’educació que li van donar els seus pares, presents en l’esdeveniment. Guardiola ha assegurat sentir ‘passió’ i, fins i tot, ‘obsessió’ per la seva professió i ha revelat quin és el moment en el qual, sol en un petit despatx del soterrani del Camp Nou, arriba a entendre com guanyarà l’endemà el seu equip. ‘Només per aquell moment tot val la pena. Sóc entrenador per aquell instant’, ha explicat emocionat. ‘Tot i que no tinc una vareta màgica. I no sempre podem guanyar’.
 
Guardiola ha afirmat sentir-se un ‘privilegiat’ que ha après molt, tant dels seus entrenadors com dels seus companys i jugadors. En la seva professió, ‘no vol excuses’ i assegura que, per sobre de l’èxit, el més important és l’esforç. ‘Si no haguessim guanyat durant els darrers anys estaríem igual de satisfets’, ha apuntat.
 
En l’aspecte més personal, Guardiola no vol ser ‘exemple de res’. Segons ell, intenta ser ‘un bon amic dels seus amics’ i desitja que, un cop pugui deixar ‘l’obsessió malaltissa’ que té pel món de l’esport, recuperi molts dels amics que ha hagut de deixar a un costat.
 
Defensa de la llengua i la cohesió interna
 
La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha estat l’encarregada de lliurar la medalla d’honor del Parlament a Pep Guardiola. De Gispert ha destacat ‘la passió, el coratge, la il·lusió, l’esforç, el talent i l’autoexigència’ de l’entrenador culer com a valors mereixedors d’una medalla que, fins ara, s’havia atorgat a persones amb una llarga trajectòria.’Ell va ser una aposta de risc en un moment de crisi. I va funcionar’, ha recordat la presidenta, que ha relacionat el moment crític de resultats del Barça quan Guardiola va ser escollit entrenador, amb el moment que viu avui el país. ‘Els polítics parlem de valors i diem que els hem de recuperar. Uns valors sòlids i consistens com els del Pep’, ha explicat.
 
La medalla d’or a Guardiola és el tret de sortida als actes commemoratius de la Diada de Catalunya. Núria de Gispert l’ha posat com a exemple d’implicació i esforç. ‘Devem portar al nostre ADN superar moments difícils. Això és el que transmet any rere any l’11 de setembre’, ha apuntat. De Gispert s’ha referit especialment a la immersió lingüística, que aquest any marcarà algunes de les reivindicacions de la diada. ‘Ningú no pot fer trontollar la immersió lingüística de l’escola catalana. És un model cívic que ha permès cohesionar tots els alumnes i no segregar-los’, ha sentenciat.
 
‘Gràcies, Pep, per ser com ets’
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha donat les gràcies a Guardiola per ser com és. ‘Dius que no vols ser exemple i això és una demostració més del teu caràcter. Però encara que no vulguis, ho ets’, li ha dit el president del Govern a l’homenatjat. 
 
Mas ha explicat que ell, com a president de la Generalitat, també té un moment especial. ‘ El meu instant d’or, el moment més privilegiat, és comprovar que aquest país capaç de parir gent tant sana i tant ferma com tu’, ha dit. Exemples com els de Guardiola i com els de ‘molta altra gent, coneguda i anònima’, són capaços de situar Catalunya ‘a dalt de tot’.
 
Palmarès
 
Josep Guardiola és el tècnic més llorejat de la història del Barça. En només tres anys ha aconseguit dotze títols: tres títols de lliga, dues Champions League, una copa del Rei, un Mundial de Clubs, dues Supercopes d’Europa i tres Supercopes d’Espanya. A més, com a jugador havia aconseguit setze títols més: sis Lligues, dues Copes del Rei, una Copa d’Europa, una Recopa, quatre Supercopes d’Espanya, i dues Supercopes d’Europa.
 
Medalla d’honor del Parlament
 
La medalla d’honor és una distinció creada per la mesa l’any 2000, i s’atorga a personalitats que mereixen un reconeixement especial. En edicions anteriors, hi han estat distingits el reverend Desmond Tutu (2000); el pare jesuïta Miquel Batllori i l’economista i polític Ernest Lluch, a títol pòstum (2001); Francesc Vendrell, representant de l’ONU a l’Afganistan (2002); el músic Jordi Savall (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down (2004); el premi Nobel de la pau i escultor Adolfo Pérez Esquivel (2005); el col·lectiu Els Setze Jutges (2007), i la il·lustradora Roser Capdevila (2010).
Publicitat

Opinió

Minut a Minut