Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Jordi Sànchez o Quim Torra, la presidència de l’ANC en joc

ACN Barcelona .- Liz Castro i l'expresident d'Òmnium Cultural Quim Torra són dos dels signants d'un article que aposta per “recuperar el protagonisme de la societat civil com a punta de llança de l'independentisme cívic”. Aquest és un dels tres objectius que es marquen en un escrit a què ha tingut accés l'ACN. El firmen 23 persones que han presentat candidatura individual al Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), de cara a les eleccions del 14 de maig, segons fonts properes. A l'article també es proposen treballar per eixamplar la majoria social per la independència i preparar-se per afrontar “amb èxit els reptes de la transició”. “Res ni ningú no ens distraurà d'aquests objectius”, afirmen. “Ens hem anat trobant pel camí, hem anat teixint complicitats i enllaçant esperances, on hi cap tothom, on ningú restarà fora”.

Redacció
Redacció 04/05/2016

Un manifest que fa esclatar la lluita per la presidència de l’ANC i substituir Jordi Sànchez

Sota el títol 'Un país per viure lliures; viure lliures per un país', els 23 signants volen ser “la força de molts, la veu de tots” per dur a terme els objectius de “responsabilitat” per eixamplar la majoria social, de “confiança per afrontar amb èxit els reptes de la transició” i de “futur per recuperar el protagonisme de la societat civil com a punta de llança de l'independentisme cívic”.

Quim Torra amb el suport de Liz Castro es perfila com l’alternativa a Jordi Sánchez

A banda de Torra, Castro i Baños, signen el document altres noms, alguns dels quals vinculats ja a l'ANC. En són autors, entre d'altres, l'historiador Agustí Alcoberro; el jurista Francesc Bellavista; el dissenyador gràfic Jordi Calvís; Alícia Casals, membre de l'IEC; la coordinadora d'Internacional de l'ANC Liz Castro, la candidata més votada per les bases en les eleccions d'ara fa un any al Secretariat Nacional; l'advocat i portaveu de la Comissió de la Dignitat Pep Cruanyes; la catedràtica d'Economia de la Universitat de St Andrews (Escòcia) Clara Ponsatí; el coordinador de la comissió de Mobilitzacions Josep Sabaté i la professora universitària d'Antropologia Biològica Eulàlia Subirà. Segons fonts properes, els signants han presentat candidatura individualment -no es poden registrar llistes conjuntes per reglament electoral- per optar a ser un dels 77 membres del Secretariat Nacional a partir de les eleccions internes del 14 de maig. De fet, el termini per presentar-se s'ha exhaurit aquest dimarts, i es publicaran les candidatures provisionals dijous.

Un manifest que trenca la unitat d’acció a l’ANC

Tots ells consideren que els propers mesos seran “decisius” i caldrà “recuperar l'esperança i el compromís, combinant-los amb la tensió positiva, l'ambició, l'exigència, la responsabilitat i la fidelitat a les institucions de la terra”. Per això apel·len a un esperit “alegre i combatiu” de la ciutadania i les entitats de la societat civil que han canviat, asseguren, l'escenari polític dels darrers anys. “Un esperit que ara exigeix la màxima perseverança i exigència. No es tracta de discutir sobre el dret a decidir, sinó d'imposar-se el deure de decidir”.
 
Argumenten que “la Catalunya d'avui xoca amb la indigna realitat d'un Estat espanyol que la tracta amb hostilitat i incomprensió” i que “impedeixen avançar pel camí de la justícia i la solidaritat”, també en pobresa i emergència social. “I diem prou, no volem aguantar ni un dia més aquesta indignitat”. Al text, a què ha tingut accés l'ACN, afirmen que han “teixit complicitats i enllaçat esperances, on hi cap tothom, on ningú restarà fora”. “Serem la suma de molts petits grans de sorra, perquè tots som la força d’un país que ja comença a bategar en llibertat”, conclouen sense mencionar l'ANC.