Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Jordi Pujol es declara a favor de la Llei del cinema proposada pel Govern

|

- Publicitat -

Com ja va fer fa dues setmanes el president de la Generalitat, José Montilla, Jordi Pujol, que va ser el màxim governant català entre 1980 i 2003, ha parlat a l’acadèmia catalana dels vint-i-cinc anys de normalització lingüística a Catalunya. Un procés que ha qualificat d”èxit’, però també ha reconegut com a ‘amenaçat’, mentre que ha lloat iniciatives actuals com ara la Llei del cinema o les inspeccions per garantir el català a l’hostaleria.

Enmig d’un nombrós públic que ha omplert la sala Prat de la Riba, Pujol ha afirmat que el Govern ‘fa bé en collar’ perquè es pugui veure cinema en català, però és de l’opinió ‘que costarà’ perquè ell ‘ja s’hi va trencar les banyes’, ha explicat, en al·lusió a les converses del seu equip de govern amb la industria cinematogràfica per aconseguir el doblatge al català.

Publicitat

El cinema i la indústria de dvds i videojocs, que formen part de les activitats de lleure dels joves, són principals fonts de pressió del castellà sobre la cultura catalana, en opinió de Pujol, que s’ha mostrat intranquil pel futur de la llengua perquè ‘cap poble europeu amb poder polític reduït té tanta immigració’ com Catalunya. Per contra, Pujol considera que els mitjans públics fan una bona feina, tot i que els ha recordat que han d’utilitzar la llengua ‘amb qualitat’, perquè per altra cosa ja hi ha televisions que es dediquen ‘al porno’.

Tot i ser conscient que la situació de predomini del català que hi havia el1900 no es tornarà a repetir, l’expresident ha defensat que el futur de la llengua depèn dels parlants i ha convidat els ciutadans a demanar les cartes en català als restaurants i a parlar els nouvinguts en la llengua del país. També ha demanat als inspectors d’educació que siguin exigents amb l’aplicació de la normativa lingüística a les escoles. ‘Sense un acte de voluntat això no s’aguanta’, ha asseverat Pujol.

La conferència de Jordi Pujol forma part del cicle ’25 anys de la Llei de normalització lingüística’, en què l’acadèmia pretén fer balanç de la implantació de la Llei i generar el debat al voltant de les perspectives de futur de la llengua catalana. El president José Montilla va obrir el cicle el 2 de març, que clourà el dia 31 amb una taula rodona amb secretaris i directors generals de Política Lingüística, Aina Moll, Miquel Reniu, Lluís Jou, Miquel Pueyo i Bernat Joan.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut