Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Jordi Pujol diu que l’opinió pública espanyola “mai havia estat tan anticatalana com ara”

Jordi Pujol ha dit aquest dimarts a Manresa que l’opinió pública espanyola ‘mai havia estat tan anticatalana com ara’. L’expresident de la Generalitat ha animat Catalunya a ‘tornar a creure en ella mateixa’ per recuperar la ‘pèrdua d’autoestima que hi ha hagut en els darrers temps’. Pujol ha fet aquestes declaracions en la presentació del llibre ‘Memòries. Història d’una convicció’. L’expresident ha remarcat que l’estat espanyol ‘ens ha pres la vida’, que ‘no ens respecta i ens maltracta’ i ha reclamat que, en el terreny econòmic, Catalunya vol saber quants impostos paga i què se li retorna ‘perquè això és democràcia’. Pujol ha demanat ‘respecte’ i ha ressaltat ‘que no es pot permetre que els socialistes ens enganyin i que es concitin campanyes d’odi cap a Catalunya com ha fet el PP’.

Redacció 30/01/2008

Pujol ha reconegut que, en l’actualitat, Catalunya es troba en una situació ‘difícil com a país’ i que les relacions amb l’estat espanyol també ho són. L’expresident de la Generalitat ha dit que l’hostilitat cap a Catalunya és ‘intensa’ i que hi ha la voluntat d”arraconar-nos’.

Jordi Pujol ha fet aquestes afirmacions després de la presentació del llibre ‘Memòries. Història d’una convicció’ que recull la seva trajectòria personal, política i intel·lectual des del 1930 fins l’any 1980, en què va ser nomenat President de la Generalitat. L’etapa de Govern, que va del 1980 fins al desembre del 2003, formarà part d’un segon i tercer volum de les seves memòries.

El volum, segons el mateix Pujol, respon a la pregunta ‘qui és Pujol per dintre’. En aquesta primera part de les memòries l’expresident no ha volgut ‘passar comptes’ amb ningú, ha explicat Pujol que ha afegit que al llibre hi ha ‘poca agror i poca agressivitat’. Tot i així ha avisat que en el segon i el tercer volum ‘hi haurà més sang’.

Pujol ha remarcat que el llibre vol explicar el personatge i allò que ha fet. A l’inici del volum s’hi descriuen els seus pares i avis, la vida a Premià, la postguerra i les detencions, entre d’altres temes. Pujol hi explica també com es va declarar a la seva actual esposa, Marta Ferrussola o perquè es considera un ‘romàntic de l’aigua’. ‘De l’aigua entesa com l’aigua del regadiu que fa moure turbines com les del Ter o del Llobregat’, ha dit Pujol.