Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Jordi Nopca publica el conjunt de relats ‘Puja a casa’

Una llicenciada en Història de l’Art treballa en unes galeries comercials i queda captivada per un client que li porta gots de xocolata desfeta; un perruquer de gossos mira de […]

Redacció
Redacció 20/03/2015

Una llicenciada en Història de l’Art treballa en unes galeries comercials i queda captivada per un client que li porta gots de xocolata desfeta; un perruquer de gossos mira de superar un fracàs amorós; un escriptor i el seu traductor habitual sopen en un restaurant sense poder dissimular antigues i noves tensions; una parella de mitjana edat planeja un viatge a Suïssa que tindrà un final sinistre; un home d’origen xinès que porta un bar a Les Corts s’enfronta amb la crua realitat i els seus propis prejudicis. Aquestes són algunes de les històries de Puja a casa (L’Altra Editorial) amb les què el periodista i escriptor Jordi Nopca (Barcelona,1983) torna a abordar l’actualitat en forma de recull de relats tenyits d’humor que retraten l’univers de la parella en un context de crisi i dubtes existencials, una constel·lació d’històries protagonitzades per l’amor i la mort.

 

En una entrevista amb l’ACN, Nopca ha constatat el seu interès per “explorar literàriament” les parelles i reconeix que en el recull “hi és tot i no hi ha res” d’autobiogràfic. Malgrat les diferències entre els joves i la generació dels seus avis, Nopca hi veu “similituds”, no tant pel nombre de “parelles possibles” que es poden tenir al llarg de la vida sinó per la “resignació possible”.

 

Amb aquest conjunt de relats, Puja a casa, Jordi Nopca va guanyar el premi Documenta en la seva darrera edició el novembre de 2014. El jurat del premi en va destacar “prosa quirúrgica, la intenció literària i els tocs d’humor per retratar el món de la parella dins d’un context contemporani en què els personatges pateixen els estralls de la crisi econòmica i la desorientació vital”.

 

Jordi Nopca (Barcelona, 1983) és periodista, escriptor i traductor. Actualment és redactor al diari Ara i coordinador del suplement Ara Llegim. L’any 2012 va publicar la seva primera novel·la, El talent (Labreu Edicions). El 2013 va rebre el premi Memorial Pere Rodeja.