Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Jordi Bosch: “Xiular himnes és una manifestació essencialment espanyola”

El president d'Endemol i tertulià de RAC1, ha assegurat que per experiència professional pot certificar que a tots els partits que la selecció espanyola juga com a local “sistemàticament” es xiulen els himnes dels altres països, siguin de França, Anglaterra o Uzbekistan, “és una manifestació essencialment espanyola”, ha assegurat. L’editor Ernest Folch, al seu torn  ha considerat que la xiulada no es fa en abstracte, sinó que “és una mesura de protesta davant d’un poder determinat”. Per ell, no és una voluntat contra Espanya en sí mateixa “o el seu himne i bandera”. Folch creu que la gent anirà a xiular contra l’atzucac en el que ens ha situat l’Estat, la crisi, Wert, i no pas per fòbia o racisme, com ens volen fer creure i ha f¡diferenciat aquesta expressió de al xiulada “racista” que parlava Bosch.

Redacció
Redacció 29/05/2015

A l’Estat espanyol li interessa que la gent xiuli el seu himne

L’editor Ernest Folch ha dit a RAC1 que creu que és democràtic poder xiular un himne com a mesura de protesta. Per a moltes persones és l’única manera de protestar, i tenen dret a expressar-se d’aquesta manera. Tanmateix, davant les declaracions del secretari d’Estat de l’esport reactivant el debat, Folch considera que realment és l’Estat espanyol el qui busca aquesta xiulada per poder-se fer després la víctima, retroalimentant-se. Feia dos mesos que aquest debat es va produir, i ningú no n’ha tornat a parlar fins que Espanya ha tornat a reobrir el debat.

Folch ha afirmat també que “justament els qui diuen que no s'ha de barrejar política i esport, són els que finalment activen aquest debat”. “És un signe de desesperació”. Per Folch, el secretari d’Estat, Miguel Cardenal, està fent “una declaració d'independència, perquè si això fos un Sevilla-Málaga, no passaria res d'això”. L’editor considera que l’Estat li dóna al partit (pels equips que hi participen) un estatus i una dimensió que no donarien a un Sevilla Málaga.

David Fernández: “Poble que xiula, mai mor”

El president d’Endemol Espanya, també ha opinat sobre el tema, i s’ha mostrat contrari a xiular qualsevol himne. Bosch ha puntualitzat, però, que arrel de la seva experiència professional a Televisió Espanyola (va ser secretari general de 1994 a 2005), ha vist xiular molts himnes com per exemple el de França. Per Bosch “xiular himnes d’altres països és una activitat essencialment espanyola”. Folch ha dit que aquestes sí que són piulades racistes. El diputat de la CUP, David Fernández, també s’ha pronunciat al respecte mitjançant una piulada: “poble que xiula, mai mor”.

Les amenaces per part d’Espanya han tornat, però demà el poble tornarà a mostrar el seu rebuig a l’opressió de l’Estat espanyol sobre dues nacions històriques com són la catalana i la basca. Els interessos econòmics que mouen la final de Copa de demà, són massa grans perquè ningú aturi un partit de futbol perquè es xiula l’himne del país veí.