Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Jordi Borràs deixa en evidència l’ultra Josep Alsina

Un cara a cara que ja se sap irrepetible (perquè Borràs ha dit que no repetirà), ha estat el que s’ha produït avui a Catalunya Ràdio. Jordi Borràs, fotoperiodista especialista en la investigació de l’extrema dreta, i Josep Alsina, vicepresident de Som a Temps,  s’han enfrontat al programa de Mònica Terribas després que el periodista fos amenaçat per la mateixa entitat i per Pedro Chaparro, de Democracia Nacional, el passat 12O. 

Redacció
Redacció 16/10/2015

Desemmascarant Josep Alsina
 
Durant el cara a cara que han mantingut avui al Matí de Catalunya Ràdio, Jordi Borràs ha posat sobre la taula les diverses vinculacions de Josep Alsina i també de la seva entitat amb l’extrema dreta nazi, unes relacions que Alsina ha confirmat però que ha contestat amb atacs constants al fotoperiodista acusant-lo de “tòxic” i “sensacionalista”.
 
I és que Josep Alsina s’ha posat força nerviós quan Borràs ha explicat que de jove Alsina havia estat membre del PENS (partit clandestí d’ideologia nacionalsocialista) i ha posat de manifest la seva col·laboració amb Fuerza Nueva i Frente de la Juventud, així com la seva pertinença a MSR –que va abandonar mesos-, referent d’Alba Daurada a l’Estat espanyol.
 
Així mateix Jordi Borràs ha posat en evidència que en els actes de Som a Temps, entitat de la qual Josep Alsina és vicepresident, hi assisteixen membres destacats de Plataforma per Catalunya i les seves joventuts, d’Alba Daurada, del Casal Tramuntana, i altres grups ultres.
 
I doncs, qui és el perillós?
 
Malgrat que Josep Alsina ha començat el cara a cara solidaritzant-se amb Jordi Borràs per els insults i les amenaces que el fotoperiodista va rebre a Montjuïc el 12O i que ha negat mai haver-lo insultat o amenaçat, Borràs ha evidenciat que es tractava d’un gest estètic, només citant un parell de publicacions i declaracions d’Alsina.
 
“No perdo el temps amb subnormals” , en paraules que el mateix Alsina no ha pogut negar haver pronunciat públicament, i una imatge difosa per la seva entitat – i que Alsina va difondre des de les seves xarxes personals- on s’incitava a “controlar” a tres periodistes (Jordi Borràs, Quico Sallés i Beltran Cazorla) per ser d’un diari “ultraseparatista i subvencionat (Nació Digital)” i “passar informació sobre patriotes en manifestacions”, han estat suficients per desmuntar el maquillatge d’Alsina. 
 
De fet Catalunya Ràdio ha hagut de demanar la vigilància dels Mossos d’Esquadra als estudis quan ha advertit que la seguretat de Jordi Borràs podia ser compromesa al entrar o sortir dels estudis. Al fet, Josep Alsina ha contestat amb certa mofa dient que ell no li ha calgut demanar seguretat perquè no li agrada “muntar aquests xous”.
 
Les publicacions de Josep Alsina
 
Alsina tenia molt d’interès en parlar de les seves publicacions a Nhil Obstat, la revista del qual n’és editor i que ha defensat com de gran interès per el seu treball historiogràfic. Tanmateix, seguint el tema de les publicacions Jordi Borràs ha evidenciat el caràcter racista i feixista d’alguns articles, tant de la revista com del web de Som a Temps llegint-ne algunes línies.
 
A tot això Alsina li ha respost a Borràs que ell es relaciona i presenta els seus llibres en “àmbits terroristes”, i preguntat per Terribas, ha aclarit que per aquests “àmbits terroristes” entén el centre cultural Euskal Etxea de Barcelona, per exemple.
 
Per Alsina no hi ha diferència entre comunista i nazi
 
Visiblement nerviós i a la defensiva durant tot el cara a cara, Josep Alsina ha quedat retratat ell sol quan se li preguntava sobre les banderes falangistes i les esvàstiques mostrades a l’acte organitzat per Som a Temps el 12O. Alsina ha defensat que no es tracta d’un fet il·legal i ha preguntat si se’l qüestionaria si les banderes haguessin estat comunistes.
 
Societat Civil Catalana és massa progressista per a Alsina
 
Josep Alsina ha insistit molt en què no té cap relació amb Societat Civil Catalana i de fet ha acusat a Jordi Borràs de tenir una obsessió amb aquest fet – que el mateix Borràs ha confirmat-. “Et costa una mica entendre les coses”, li ha etzibat. Alsina ha explicat que malgrat va tenir-hi certa relació en el moment de creació de l’entitat unionista, va desentendre-se’n perquè “és massa progre”.
 

Relacionats