Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Joel Joan afronta el seu primer monòleg interpretant un transsexual supervivent del nazisme i el comunisme

|

- Publicitat -

El dramaturg nord-americà Doug Wright va quedar fascinat per Charlotte von Mahlsdorf, una transsexual que va néixer com a Lothar Berfelde, en una família tradicional de l’alemanya nacionalsocialista, amb un pare dèspota i obsessionat en convertir el seu fill en un soldat. Un destí que es va esvair quan tenia setze anys i el va matar en defensa pròpia.

Després de sobreviure aquest ambient familiar, la vida de Lothar Berfelde va ser una lluita constant, contra les SS i contra la Stasi, policia secreta alemanya, convertit en un transvestit sota el nom de Charlotte, amb una complexa vida, plena de contradiccions, que va portar a escena Doug Wright el 2003, a partir d’una sèrie d’entrevistes, quan ella ja havia mort.

Publicitat

Amb un to irònic, l’obra explora els límits d’aquest curiós personatge, entrant en les seves contradiccions i relacions, i mostrant que va tenir molts conflictes, però mai el de la identitat, segons Marta Angelat, que afegeix que ‘es va atrevir a ser com era, sense problemes, no era especialment valenta però això ho tenia molt clar’.

Amb una durada d’una hora i vint minuts, Joel Joan es fica a la pell de Charlotte i d’uns quants personatges més, que ajuden a explicar la història d’una dona que ‘va patir tant i va viure en un món tan hostil’, que es va inventar una realitat per sobreviure, segons reflexionava en roda de premsa Marta Angelat.

Joel Joan també ha destacat del personatge l’esperit de supervivència, i ha confessat que li ha costat estar sol a l’escenari. ‘Fer diferents personatges i diàlegs és molt divertit’, explicava, però també ‘cansa sentir-se un mateix tota l’estona’. Això sí, ha comptat amb els consells de la veterana Marta Angelat, que també lidia amb un monòleg a la Sala Beckett.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut