Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Joel Joan afronta el seu primer monòleg interpretant un transsexual supervivent del nazisme i el comunisme

L’actor Joel Joan s’enfronta al seu primer monòleg interpretant una ‘supervivent’ transsexual a ‘Jo sóc la meva dona’, del dramaturg Doug Wright, que es podrà veure a partir del 24 d’octubre al Villarroel.

Sota la direcció de Marta Angelat, l’obra dilueix els límits del femení i el masculí i ‘trenca tots els esquemes sobre la diferenciació de sexes’, a través de les memòries de Charlotte von Mahlsdorf, una transsexual que va tenir la mala sort de néixer el 1928 a Berlín, però que va sobreviure als règims repressius de la seva època, el nazisme i el comunisme. En paraules de l’autor del text, Charlotte ‘és la persona més excèntrica i singular que hagi parit mai la Guerra Freda’.

Redacció
Redacció 22/10/2008

El dramaturg nord-americà Doug Wright va quedar fascinat per Charlotte von Mahlsdorf, una transsexual que va néixer com a Lothar Berfelde, en una família tradicional de l’alemanya nacionalsocialista, amb un pare dèspota i obsessionat en convertir el seu fill en un soldat. Un destí que es va esvair quan tenia setze anys i el va matar en defensa pròpia.

Després de sobreviure aquest ambient familiar, la vida de Lothar Berfelde va ser una lluita constant, contra les SS i contra la Stasi, policia secreta alemanya, convertit en un transvestit sota el nom de Charlotte, amb una complexa vida, plena de contradiccions, que va portar a escena Doug Wright el 2003, a partir d’una sèrie d’entrevistes, quan ella ja havia mort.

Amb un to irònic, l’obra explora els límits d’aquest curiós personatge, entrant en les seves contradiccions i relacions, i mostrant que va tenir molts conflictes, però mai el de la identitat, segons Marta Angelat, que afegeix que ‘es va atrevir a ser com era, sense problemes, no era especialment valenta però això ho tenia molt clar’.

Amb una durada d’una hora i vint minuts, Joel Joan es fica a la pell de Charlotte i d’uns quants personatges més, que ajuden a explicar la història d’una dona que ‘va patir tant i va viure en un món tan hostil’, que es va inventar una realitat per sobreviure, segons reflexionava en roda de premsa Marta Angelat.

Joel Joan també ha destacat del personatge l’esperit de supervivència, i ha confessat que li ha costat estar sol a l’escenari. ‘Fer diferents personatges i diàlegs és molt divertit’, explicava, però també ‘cansa sentir-se un mateix tota l’estona’. Això sí, ha comptat amb els consells de la veterana Marta Angelat, que també lidia amb un monòleg a la Sala Beckett.