Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Joan Solà fa la seva darrera classe com a professor a la Universitat de Barcelona

L’ús correcte dels verbs ser i estar, el complement directe preposicional i la caiguda de les preposicions han estat alguns dels temes que el lingüista Joan Solà ha explicat en la seva darrera classe com a professor de la Universitat de Barcelona. Ho ha fet en una Aula Magna plena de gom a gom, d’alumnes i professors que no s’han volgut perdre aquest dijous a la tarda, l’última explicació magistral de Solà. Joan Solà, catedràtic de Llengua i Literatura Catalana a la UB, continuarà treballant per la llengua catalana i concretament en l’elaboració de la nova gramàtica que ha de publicar l’Institut d’Estudis Catalans, institució de la qual Solà, n’és vicepresident des del juny del 2009.

Redacció
Redacció 18/06/2010

Joan Solà és des d’aquest dijous professor emèrit de la Universitat de Barcelona. Solà, que ha exercit de professor a la UB des del 1966, ha fet aquest dijous la seva darrera classe com a docent, en el marc de l’acte de cloenda del màster oficial interuniversitari en estudis Avançats i Aplicats en Llengua i Literatura Catalanes. En una Aula Magna plena a vessar d’alumnes i professors que no es volien perdre el moment, Solà ha volgut impartir una classe normal amb l’humor que el caracteritza.

En declaracions a l’ACN, Solà ha reconegut que estava ‘emocionat’, que s’ha alegrat de ‘veure tanta gent’ però que aquesta només és l”última lliçó legal o programàtica’ i que per això, l’havia preparada molt, com sempre.

Per això ha repartit fotocòpies amb part dels temes i exemples que ha explicat durant tota la seva trajectòria com a investigador de la llengua i com a docent. La diferència entre els verbs ser i estar, els complements directes preposicionals, l’ús del verb cabre, o la caiguda de les preposicions, han omplert durant una hora, aquesta darrera classe de Solà, on ha defensat també la seva concepció de la gramàtica i del que ha de ser la normativa.

Gramàtica que mira al futur

En aquest sentit, Solà ha dit que la gramàtica s’ha d’elaborar a partir de la llengua que utilitza la societat, mirant cap al futur. Ha defensat, a més, que ‘els filòlegs són tan dignes com els que es dediquen a la física’ perquè la complicació de descobrir les interioritats d’una llengua és tan gran com descobrir les teories dels àtoms. Solà ha fet una crida a la defensa de la llengua, i ha demanat que ‘si som poble, cultura i llengua, aquesta llengua necessita gent experta que l’avali’.

Joan Solà, nascut a Bell-lloc d’Urgell el 1940, és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, on és també catedràtic i hi imparteix classes des del 1966. L’any passat va rebre el Premi d’Honor a les Lletres Catalanes. Actualment és vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans, institució per la qual està treballant en la redacció de la sintaxi de la nova gramàtica normativa. Solà també està dirigint l’edició de les obres de Pompeu Fabra. A la tardor, la Universitat de Barcelona li retrà un homenatge com a mostra d’agraïment a la seva tasca.