Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Joan Saura i la néta de Companys demanen a Madrid la reparació del President màrtir

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i la néta del president Companys, Maria Lluïsa Gally, viatjaran avui fins a Madrid per tal d’iniciar els tràmits per a la reparació de la figura del president Lluís Companys, afusellat el 15 d’octubre de 1940.

Lliuraran la petició al govern espanyol perquè faci un pronunciament a favor de la reparació de la figura moral ètica i democràtica de Companys, un primer pas per demanar Tribunal Suprem per tramitar la nul·litat del judici militar que el va sentenciar sense garanties. Amb el lliurament de la sol·licitud a Madrid Saura es desmarca de les veus dins el Govern d’Entesa, sobretot des d’ERC, que demanaven que fos el mateix Govern de la Generalitat qui cursés la petició formal d’anul·lació del Sumaríssim que va condemnar a mort el President de Catalunya.

Redacció
Redacció 13/10/2008

El conseller Joan Saura i la néta del president Lluís Companys, Maria Lluïsa Gally, viatjaran aquest dilluns a Madrid per reunir-se amb el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bemejo, al qui li demanaran la intervenció del govern espanyol en el tràmit de la reparació de la figura democràtica del president Lluís Companys. Aquest és el primer pas per presentar una petició de nul·litat davant del tribunal Suprem.

El conseller Saura no ha concretat el calendari d’aquest iniciativa, tot i que confia que durant ‘els pròxim mesos’ el govern espanyol faci la declaració, atès que és un cas molt clar ‘d’assassinat’ d’un president democràtic en un judici sense garanties. Saura ha reconegut que la petició es farà quan encara no s’ha aprovat el reglament de la llei de Memòria Històrica.

El conseller Saura també s’ha referit a les declaracions d’ERC a favor de què la petició fos una iniciativa del Govern. En aquest sentit, Saura ha dit que la ‘la llei és clara’ quan diu que en cas d’haver familiars directes vius són aquests els que han de presentar la sol·licitud de reparació i reconeixement personal.

Gally ha assenyalat la seva convicció de què aquest pas és ‘absolutament necessari’ per tornar la figura del seu avi a tot el ‘poble català’.