Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Joan Saura emplaça els partits a no convertir la seguretat i el terrorisme en “material electoralista”

El conseller d’Interior, Joan Saura, ha demanat no caure en l’alarmisme ni en les generalitzacions en els temes de seguretat i per això fa una crida a ‘la responsabilitat i al rigor de tots els actors polítics i socials’, ja que ‘la seguretat, en general, i el terrorisme, en particular, són aspectes prou importants i seriosos per no convertir-los en material electoralista’. En aquest sentit ha destacat que ‘els ciutadans no entendrien que algú pretengués fer d’un problema com aquest un tema de campanya’ tot i que ‘en el nostre passat recent hem tingut experiències que demostren que aquells que han intentat lligar terrorisme i campanya electoral n’han pagat les conseqüències’.

Redacció
Redacció 29/01/2008

Joan Saura ha fet aquestes manifestacions en la conferència ‘Nou impuls a les polítiques públiques de seguretat’ que ha fet aquest dilluns coincidint amb el seu primer any com a responsable del Departament d’Interior i Relacions Institucionals. Sobre seguretat, el conseller ha destacat que ‘ja no es pot considerar de manera aïllada a cada país, sinó que supera els límits de les fronteres administratives’ així com ‘tampoc es poden analitzar les dades de seguretat de Catalunya fora del seu context’ ja que el ‘local’ i el ‘global’ estan ja totalment interrelacionats, sobretot amb l’aparició de noves formes de delinqüència i xarxes de crim organitzat global.

Dins d’aquest ‘nou escenari’ de criminalitat transnacional, el conseller ha destacat que ‘el fenomen de l’amenaça terrorista és present’ com a la resta de països occidentals, i ha recordat que ‘la banda terrorista ETA pot provar de realitzar una acció violenta’ i ‘fa 10 dies s’ha produït a casa nostra, una important operació de les forces de seguretat de l’estat sobre un grup de presumptes terroristes islàmics’. Per això ha recordat que ens trobem en una situació de risc, de la mateixa manera que s’hi troba la resta d’Espanya i Europa en general’.

Saura ha indicat que la resposta a aquesta amenaça passa per tenir més mecanismes per combatre-la com la coordinació entre el govern espanyol i la Generalitat, així com continuar amb les millores d’intercanvi d’informació. Per això ha explicat s’ha reforçat els serveis dels Mossos d’Esquadra que presten una atenció continuada a aquests fenòmens. Però el conseller també ha reclamat al col•lectiu de ciutadans provinent de països islàmics que rebutgin les activitats radicals i violentes ja que són ‘els més perjudicats per les possibles activitats de grups terroristes’.

El conseller Joan Saura també ha donat diverses dades de l’any 2007 en matèria de seguretat en el territori on estan desplegats els Mossos d’Esquadra com les 12.250 dones que han estat víctimes de violència masclista en el marc de la parella o exparella, a més de registrar nou víctimes mortals per parella o exparella. Els Mossos d’Esquadra han detingut més de 5.927 suposats autors d’aquest tipus de delicte, s’han gestionat 7.515 ordres de protecció i s’han atès 67 nenes per mutilació genital femenina. A més dels 54 homicidis o assassinats que s’han produït en territori on Mossos tenen les competències, uns 26 han estat morts dins l’àmbit familiar o tenien alguna relació de proximitat amb l’autor.

En la passada campanya forestal es van produir a Catalunya 5.811 incendis de vegetació amb un total de 1.500 hectàrees cremades. Durant el 2007, el Cos de Bombers de la Generalitat va haver d’intervenir en un total de 16.164 incendis en habitatges, instal•lacions industrials i altres edificis, i en 3.868 actuacions de rescats o salvaments de persones. També s’ha destacat que l’any 2007 es va tramitar l’autoprohibició d’entrada a bingos, casinos i salons de joc de Catalunya a un total de 4.629 persones.

Tot i això, en el seu discurs Saura ha insistit en què ‘la societat té por de ser víctima d’agressions estadísticament poc probables’ i que es desconeixen dades com que cada setmana morin a Catalunya una mitjana de 10 persones en accident de trànsit, sumant carrers i carreteres, o que ‘tinguem una de les sinistralitats laborals més altes d’Europa’ o ‘quasi la meitat de les víctimes d’assassinat o homicidi siguin persones d’origen estranger (23 de 54)’.

Per això creu que ‘en la percepció de la seguretat que té la ciutadania, hi intervé una multitud de factors, que aglutinen des de pors i angoixes concretes (al delicte o al simple rumor) fins a incerteses genèriques (a la precarietat laboral o a la convivència amb gent de cultures diferents, per exemple)’. En aquest sentit, Saura també ha destacat que ‘l’evolució de la preocupació de la ciutadania sobre la inseguretat no marca una tendència clara sinó que revela canvis ràpids en la tessitura social i política del moment’.

Per tot això, Joan Saura ha afirmat que ‘Catalunya és un país raonablement segur i treballem perquè ho sigui encara més’ i per això destaca que es pot parlar d’una tendència a l’estancament de la delinqüència en els darrers anys. Els fets delictius del 2007 augmenten molt lleugerament respecte a l’any 2006 (un 1,70%), però s’han de tenir en compte diferents factors com l’afluència turística, l’increment de població entre els dos anys, que ha estat superior a l’1% (1,06%), i també que aquest 2007 s’han incorporat més dades de les policies locals al sistema d’informació policial dels Mossos i, per tant, s’han comptat més denúncies.

La ràtio d’homicidis i assassinats de l’any 2007 enregistrats a Catalunya per la Policia de Catalunya i les Forces i Cossos de Seguretat de l’estat és d’1,04 per cada cent mil habitants. Durant l’any 2006 havia estat d’1,05, i per això Saura creu que ‘Catalunya se situa com un dels països de l’entorn europeu amb unes xifres més baixes en morts per homicidis i assassinats’.

El conseller també ha fet balanç d’aquest any relatant les actuacions fetes des del seu Departament en matèria de seguretat i ha acabat remarcant les previsions per aquesta legislatura des d’Interior. Per això ha explicat que finalitzarà el desplegament dels Mossos d’Esquadra, amb l’arribada de la policia autonòmica a Tarragona i les Terres de l’Ebre, aprovar i posar en marxa la Llei del sistema de policia de Catalunya, potenciar les juntes locals de seguretat presidides pels alcaldes, incorporar les polítiques de seguretat a les actuacions de suport als barris que desenvolupa el Govern de la Generalitat i continuar prioritzant la lluita contra la violència masclista, a més d’assumir les noves competències que el nou Estatut confereix a la Generalitat en matèria de seguretat.

Sobre els objectius de cara als pròxims anys Joan Saura aspira a obtenir ‘la necessària complicitat ciutadana a l’entorn dels Mossos d’Esquadra per augmentar encara més la seva eficàcia i el seu reconeixement social, a més d’augmentar ‘específicament la sensibilització i pressió social per aconseguir reduir el nombre de dones mortes per violència masclista’. També ha considerat que s’aconseguirà les demandes europees de reducció de mortalitat en carretera posada l’any 2000 amb el 2010 com a límit, i que es desenvoluparà el 112 com a únic telèfon d’emergència per a la ciutadania.

El conseller també creu que aquest any al capdavant del Departament, ‘s’han deslegitimat’ les veus d’aquelles ‘que qüestionaven la capacitat d’ICV-EUiA de gestionar els temes de seguretat’, i s’ha demostrat que es compleix amb el programa marcat a l’inici de la legislatura. Per això, ha recordat que ‘l’esquerra està dissenyant polítiques públiques de seguretat al servei de tota la ciutadania i que els resultats ens diuen que es fan avenços significatius’.