Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Joan Puig denuncia “el sectarisme dels governs espanyols de torn”

El diputat per Girona al Congrés dels Diputats, Joan Puig, ha sol·licitat novament la dimissió de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, aprofitant la seva compareixença. Per al diputat d’Esquerra, “la ministra ha realitzat una mala gestió i ha demostrat una incapacitat per expressar xifres que no són certes”, en referència als arguments que la ministra ha aportat per justificar que Catalunya ha rebut un bon tracte en inversions.

Redacció 14/08/2007

Joan Puig ha reiterat que “no és cert, de cap manera, que Catalunya hagi estat el territori millor considerat pel govern espanyol” i ha afegit que “la inversió en el període 2001-2007 no arriba ni de lluny al que estipula l’Estatut, sent la xifra més alta la del 2003, amb un 15,9%, mentre l’Estatut marca un 18,85%”. El diputat també ha recordat que el 2007 els pressupostos preveien una inversió de 415€ per cada català, un 13% menys que la mitjana espanyola. Esquerra no va donar suport a aquests pressupostos.

“Álvarez ha faltado a la verdad”, ha dit Puig. El republicà ha retret a la ministra que a Catalunya només s’hagi executat un 73,3% de la inversió pressupostada, per sota del promig de l’Estat, mentres el País Valencià i les Illes Balears es troben encara sota d’aquesta xifra. Per a Puig, “els Països Catalans estan a la cua en el grau d’execució pressupostari”, el que vol dir que els diners pressupostats i que no s’executen es perden per al territori ja que se’ls queda el ministeri, i ha afirmat, citant el president Pasqual Maragall, que “Zapatero està acomplexat territorialment pel PP”. També ha comentat que “la realitat ha posat al descobert el sectarisme dels governs espanyols de torn”. El diputat ha demanat que “es cumpleixi d’una vegada per totes el 18,85% que indica l’Estatut”. “El govern espanyol amaga les balances
fiscals”, ha dit Puig, “però a Catalunya els ciutadans comencen a dubtar de la seva capacitat de gestió”.

El diputat d’Esquerra ha tornar a insistir en la necessitat de la unitat dels diputats catalans a Madrid mitjançant la creació d’un intergrup “per controlar la execució dels pressupostos” alhora que ha felicitat a Felip Puig (CiU) per l’acostament a aquesta tesi. Puig també ha demanat “el traspàs ja de l’aeroport”, recordant que la ministra “va posar tots els impediments per al seu traspàs a Catalunya, sense cap base científica ni tècnica”; el diputat ha exclamat que “Espanya no es trenca per un aeroport”.