Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Joan-Lluís Lluís, l’únic escriptor nord-català convidat a Frankfurt, creu que la Fira “és una bomba atòmica”

Ara per ara, Joan-Lluís Lluís (Perpinyà, 1963) és l’únic escriptor de la Catalunya del Nord convidat per l’Institut Ramon Llull a la Fira del Llibre de Frankfurt, que se celebrarà en aquesta ciutat alemanya del 9 al 13 d’octubre. Lluís va aprofitar la presentació del projecte Frankfurt 2007 que va fer aquest dimarts a Perpinyà el director de l’Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, per agrair públicament aquesta invitació que es pren, segons va dir, amb ‘molt d’entusiasme’. Per a Lluís, la presència de la cultura catalana a la Fira de Frankfurt ‘és una bomba atòmica’ que quan ‘exploti’ li farà ‘molta il·lusió ser al mig del bolet’.

Redacció
Redacció 12/07/2007

Per a Joan-Lluís Lluís el fet que la cultura catalana sigui la convidada de la Fira del Llibre de Frankfurt d’enguany és molt important, perquè ‘per a gent d’aquí i de més al nord, la cultura catalana no existeix o bé és folklore’. A més, considera que cal un ‘treball pedagògic’ a l’Estat francès per explicar què és la cultura catalana i pensa que la Fira de Frankfurt és un excel·lent suport.

‘En bretó o en cors, cada any, es publiquen entre 5 i 10 llibres, mentre que en català se’n publiquen 10.000. A França, hi ha blocs de gent molt culta que denuncien el fet que Frankfurt aculli una cultura que no coneix ningú. Diuen que és una manipulació de la Generalitat’, ha explicat Lluís. No obstant això, també ha afirmat que ‘a França i a Europa també hi ha gent que no té aquesta graella ideològica’, i no pensen que una cultura perquè sigui regional hagi de ser inferior, i per a tota aquesta gent és molt important que la cultura catalana sigui a Frankfurt’.

Lluís ha estat convidat a participar en una taula rodona amb altres escriptors que representran els diferents territoris de parla catalana per debatre sobre ‘com es pot ser escriptor català sense ser del Principat’. Segons ha explicat, el més interessant ‘per a Frankfurt, per a la premsa i per als altres escriptors és que vegin que la cultura catalana és diversa i que es pot ser un escriptor català sense ser de nacionalitat espanyola’. ‘Quan dic que jo sóc tan català com els altres, però que no sóc espanyol, això obliga la gent a rumiar una mica i fer rumiar la gent és sempre interessant’, explica Lluís.

De la mateixa manera, pensa que està molt bé que la polèmica sobre la presència o no d’escriptors catalans que escriuen en castellà s’hagi resolt ‘de manera pacífica i raonable’, perquè creu que ‘una cultura és una llengua i que, per tant, la cultura catalana és la que es fa en català’.

Joan-Lluís Lluís opina, així mateix, que ‘a la Fira de Frankfurt la cultura convidada és la catalana i no pas la cultura catalana i una altra cosa, que podrien ser molt dignes i molt mereixedores, però que han de ser en altres edicions i no en aquesta’.

Tot i haver estat escollit com a escriptor de la Catalunya del Nord, Lluís no creu ‘ni de bon tros’ ser l’únic escriptor nord-català a merèixer-ho. ‘No conec els criteris de l’Institut Ramon Llull (IRL), jo els accepto. Ara, és veritat que si es pogués esmenar i fer que alguns altres vinguessin, em semblaria molt be’, confessa l’escriptor.

Tanmateix, ha assegurat estar segur que si l’hagués publicat una editorial nord-catalana no l’haurien convidat, perquè ‘a Barcelona hi ha un desconeixement relatiu, però real, del que es pot fer a la Catalunya del Nord. Per ser un escriptor normal, no només a Catalunya del Nord sinó als Països Catalans, cal ser publicat a Barcelona. És una cosa que passa a molt països, per ser un escriptor normal cal ser editat a la capital. Per això sempre he volgut ser editat a Barcelona, per ser normal i tractat amb normalitat amb els avantatges i els inconvenients que això comporta’, ha dit.