Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Joan Herrera retreu a Mas que ‘li van colar un gol’ amb el nomenament de Bozal

El líder d’ICV, Joan Herrera, ha retret avui al nou president de la Generalitat, Artur Mas, que ‘li van colar un gol’ amb el nomenament de Pilar Fernández Bozal com a consellera de Justícia a proposta d’UDC, perquè ‘ignorava les seves opinions’ respecte les consultes, que va equiparar amb els actes d’homenatge als membres d’ETA organitzats al País Basc. A la crítica d’Herrera formulada durant el primer ple de la legislatura també s’hi han sumat tant Joan Puigcercós (ERC) com Joan Laporta (SI), mentre que Albert Rivera (Ciutadans) ha demanat a Mas que segueixi els consells que li pugui donar Bozal, de ‘respecte per la Constitució i per les lleis vigents’. Mas l’ha defensat: ‘Jutgin-la pels seus actes.’

Redacció
Redacció 19/01/2011

Herrera ha contraposat l’actitud clarament hostil de Bozal envers les consultes amb l’actitud favorable mostrada per l’ara conseller d’Interior, Felip Puig, qui l’any passat digué que CiU ‘acompanyaria’ el procés. És per aquest motiu que ha demanat que el nou Govern aclareixi quina postura acabarà adoptant.

El líder d’ERC al Parlament, Joan Puigcercós, també s’han sumat a la crítica formulada per Herrera, alhora que ha reiterat la pregunta que ja va fer fa uns dies a Artur Mas sobre si anirà a votar el dia de la consulta de Barcelona Decideix, el 10 d’abril. L’any passat, Mas digué que ‘òbviament’ que votaria en la consulta barcelonina.

Laporta ha estat qui més durament ha carregat contra Bozal, assegurant que ‘ha menystingut a més de 600.000 catalans i catalanes, molts dels quals votants de CiU, alhora que ha estigmatitzat les consultes, criminalitzant-les’.

Felicitacions
Contràriament, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha estat l’únic que ha felicitat Mas pel nomenament de la nova consellera, a qui consideren un exemple de ‘respecte per la Constitució i les lleis vigents’. És per aquest motiu que ha demanat al president català que ‘confiï en els consells de la consellera Bozal.’

Mas la defensa
El president català, lluny de respondre les crítiques una a una, ha optat per fer una defensa genèrica de Bozal: ‘Poden pressuposar que si ha volgut formar part d’un Govern com el nostre, és que està d’acord amb la línia expressada durant el debat d’investidura’. Tot i això, també ha insinuat que Bozal podria acabar deixant el càrrec a mitja legislatura ‘si ella no se sent còmoda amb les accions que emprengui el Govern’.

Mas considera que Bozal, ‘des del punt de vista de la seva experiència en dret i com a jurista’, està fora de discussió que té un perfil de ‘de primera línia’. Ara bé, sobre les opinions formulades contra la consulta independentista d’Arenys de Munt, l’ha justificat amb l’argument que les va fer ‘com a alta funcionària de l’Estat, complint ordres.’ Contràriament, ‘ara, al Govern, no hi és com a funcionària de l’Estat, sinó com a consellera de Justícia’. ‘Jutgin-la pels seus actes’, ha demanat.