Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Joan Carles al pòdium europeu

Malgrat ens costi d’imaginar, la feina principal del Borbó no és venir a Catalunya a provocar als catalans, i de fet d’això se n’està tan com pot veient les recepcions […]

Redacció
Redacció 17/09/2007

Malgrat ens costi d’imaginar, la feina principal del Borbó no és venir a Catalunya a provocar als catalans, i de fet d’això se n’està tan com pot veient les recepcions que li propinem. Per altra banda, el Borbó tampoc es passa el dia jaient sense fer res com podríem arribar a pensar. La reialesa treballa més que ningú, tal com analitzava, fa una bona colla d’anys, l’escriptor Quim Monzó a la seva memorable secció al Persones Humanes:

Ja més seriosament, la veritable feina del monarca és viure com un rei a costa de tots i, a les estones en què s’avorreix, enriquir-se tant com pot. O això es desprèn de les seves finances, gens transparents ni clares, però que sembla que van “a tota vela”, i això que quan va accedir al tro estava pelat com una rata. Aquests darrers mesos ha escalat tres posicions al podi europeu dels monarques més rics. Fa uns anys la revista Forbes el situava en el sisè lloc entre els monarques més rics d’Europa, amb una fortuna de 1.790 milions d’euros. Ara la llista s’ha actualitzat, i tal com informa el web Rebelión el Borbó ja és tercer del rànquing, només superat pel príncep Hans-Adam de Liechtenstein i la reina Isabel II d’Anglaterra.

La manera com ha aconseguit la seva fortuna el monarca espanyol és diversa, i ja vam dedicar-li un extens article fa uns mesos on ens dedicàvem a desgranar d’on havia tret els milions: regals de gent tan cèlebre com Ruiz Mateos, patrimoni que és de tots, cartes demanant calers a monarquies estrangeres i negocis poc clars amb petroli i diverses multinacionals pel mig.

En qualsevol cas i més enllà de la lamentable imatge del Borbó com algú campechano o humil que difonen els mitjans, “la nostra” inclosa, cada dia són més els ciutadans que senten vergonya aliena davant la monarquia que ens han imposat i ens toca patir.