Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Jean Nouvel creu que es pot fer passar el TGV per sota d’edificis històrics

Tot i reconèixer prèviament no tenir prou informació sobre el projecte, l’arquitecte francès Jean Nouvel considera que voler fer passar el TGV per sota del temple de la Sagrada Família no és impossible i que simplement a l’hora d’executar les obres ‘s’han de prendre moltes precaucions especialment pel que fa a les vibracions’. L’autor de la Torre Agbar de Barcelona considera que ‘en la majoria de les ciutats històriques el tren passa per sota dels edificis importants’ per exemple Paris, on hi ha una xarxa de metro que passa per sota dels barris històrics de la ciutat. Amb tot, l’arquitecte està convençut que l’opció de fer passar l’alta velocitat per sota la Sagrada Família es deu haver triat ‘per ser la menys costosa de les opcions’ i no creu, ha afegit, que ‘ningú vulgui atemptar contra la Sagrada Família’.

Redacció
Redacció 16/11/2007

Nouvel ha fet aquestes declaracions des de l’Hospitalet de Llobregat on aquest dijous se celebra una jornada tècnica sobre les transformacions urbanístiques a les ciutats europees. Es tracta d’una jornada organitzada per la Xarxa de Ciutats Europees en Transformació (TRACE) a la qual hi participen un centenar de representants polítics, tècnics, acadèmics i professionals europeus relacionats amb els processos de transformació urbanístiques de ciutats.

L’organisme, que es constituirà oficialment aquest divendres a l’Hospitalet de Llobregat, està integrat per l’Hospitalet, Liepaja (Estònia), Getafe (Espanya), Nanterre (França), Saldford (Regne Unit), Sesto San Giovanni (Itàlia), Barakaldo (Espanya) i Gante (Bèlgica). El seu objectiu és crear un espai de debat i reflexió i també d’intercanvi de les experiències i propostes que aquestes ciutats desenvolupen en la seva vida política i social.

En aquest cas, la jornada s’ha centrat en els reptes i actuacions que aquestes ciutats mitjanes, la majoria d’elles ubicades a la perifèria de ciutats principals, estant portant a terme per transformar-se urbanísticament. La jornada ha estat inaugurada per l’alcalde de l’Hospitalet, Celestino Corbacho, i l’arquitecte francès Jean Nouvel que ha impartit una conferència magistral sobre ‘El disseny de les ciutats’ presentant els projectes que ha portat a terme en ciutats com Paris, Lisboa, Praga o Barcelona.