Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Jaume Plensa homenatja ‘L’Hotel París’ del poeta Vicent Andrés Estellés amb una edició de bibliòfil del llibre

És una obra formada per un estoig de coure i un de cartró folrat amb tela negra, que conté un gravat, 23 díptics i 6 tríptics de paper   (ACN)- […]

Redacció
Redacció 21/12/2017

És una obra formada per un estoig de coure i un de cartró folrat amb tela negra, que conté un gravat, 23 díptics i 6 tríptics de paper
 
(ACN)- L'artista Jaume Plensa va quedar captivat als anys 80 pel llibre de poemes L'Hotel París, del valencià Vicent Andrés Estellés. Més de 30 anys després, l'escultor ha recuperat aquell llibre i ha creat per a Enciclopèdia Catalana una obra de bibliòfil d'una gran originalitat. Plensa/Estellés: L'Hotel París és un llibre de tiratge limitat i numerat format per un estoig de coure i un estoig de cartró folrat amb tela negra, que conté un gravat, 23 díptics i 6 tríptics de paper fabricat artesanalment acompanyats de sis transparències de coure. En total s'inclouen 22 poemes estampats. De l'obra se n'han fet dues edicions, una de luxe amb 999 exemplars i una de col·leccionista amb 75. Plensa creu que aquest és “un homenatge a la poesia que d'una forma molt humil penetra constantment a la societat, la va transformant i donant identitat, encara que la societat no se n'adoni”.
 
Impactat pel llibre, l'any 1984, de Berlín estant, Plensa va regalar a la seva companya Laura L'Hotel París, de Vicent Andrés Estellés, amb una dedicatòria i alguns dibuixos. “És un llibre molt senzill amb poemes curts i molt intensos i vaig descobrir l'Estelles com a poeta i em va semblar que era extraordinari”, ha assenyalat. L'escultor ha recalcat que la poesia l'ha ajudat molt a formar-se i Estellés era “un dels millors poetes representant la relació de l'ésser humà amb la vida i les coses quotidianes. Va ser una influència extraordinària”, ha assenyalat.
 
Fumant i bevent amb Estellés
 
L'artista ha recordat que va visitar Estellés i el que pensava que seria una hora es va convertir en dos dies junts “fumant i bevent i sobretot parlant i entenent la relació extraordinària que té el poeta amb la vida”.
 
Com ha recordat Plensa, en aquella ocasió, d'acord amb Estellés, va pensar a fer una edició artística de l'obra, però el projecte no va tirar endavant. Més de 30 anys després, l'escultor ha recuperat aquella idea i ha creat, amb Enciclopèdia Art, una obra de bibliòfil. “He esperat 33 anys per fer aquest llibre intentant trobar tots els mecanismes i les tècniques que em permetessin fer-lo”.
 
Un llibre  de petit format
 
A l'obra, Plensa s'expressa amb coure, ideant unes pàgines metàl·liques on els versos d'Estellés van acompanyats de les imatges de l'escultor. El llibre es presenta amb un estoig de coure treballat amb làser, que allotja un estoig de tela amb un gravat, 5 il·lustracions impreses en quadricromia, 22 poemes estampats sobre paper fabricat artesanalment i sis transparències de coure amb intervencions de Jaume Plensa. Aquestes peces poden muntar-se al marge del llibre, per formar un conjunt escultòric. L'artista ha ressaltat la importància de les transparències en l'edició. “L'entorn influeix el llibre i al revés, i aquesta cerca de la transparència es veu en la capsa transparent i en unes pàgines que busquen la transparència”.
 
L'escultor ha assenyalat que és “un llibre de petit format, perquè la poesia funciona millor en contenidors petits que grans, és com el perfum”, ha afegit. Ha indicat que cada cosa té la seva escala: “Sempre es més mediàtic els projectes en espais públics”, però ha reconegut que li agrada molt treballar en projectes amb escales més petites.
 
Dues edicions
 
De l'obra se n'han fet dues edicions. Una de luxe amb 999 exemplars numerats amb un estoig de coure numerat i amb la signatura de Jaume Plensa gravada amb làser; un gravat calcogràfic, basat en un dibuix de Jaume Plensa, sobre paper artesà de 300 grams, elaborat a base de fibres verges de cotó i d'eucaliptus, al molí paperer de Ca l'Oliver. El preu d'aquesta edició és de 3.495 euros. La segona edició és col·leccionista 75 exemplars numerats, signats per Jaume Plensa amb un estoig de coure numerat i signat a mà per Plensa amb un gravat calcogràfic sobre paper fet a mà, amb fibra de cotó, al Museu Molí Paperer de Capellades, signat i numerat per Plensa. El seu preu és de 6.900 euros.