Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Jaume I conquereix les llibreries amb el 800 aniversari del seu naixement

|

- Publicitat -

Entre les biografies que es poden trobar aquests dies a les llibreries, destaca la de l’autor Stefano Maria Cingolani (Roma, 1956), un expert medievalista que ha volgut trencar la imatge ‘burgesa, catòlica i nacionalista’ i substituir-la per una de més ‘aristòcrata’, segons explica l’autor. Aquesta obra, titulada ‘Jaume I. Història i mite d’un rei’ (Edicions 62), presenta un nou retrat d’un rei de personalitat complexa, a vegades turmentada, i d’un gran polític que pren l’exemple dels avantpassats i la influència de la família i les tradicions com a motor de les seves accions.

Les últimes biografies sobre la figura de Jaume I són les de Ferran Soldevila, que data de 1958, i la de José Luis Villacañas (Espasa Calpe, 2003), ambdues superades en molts aspectes. Cingolani fa també una revisió crítica d”Llibre dels fets’ -també publicat ara pel Grup 62 amb el segell de Proa, a cura de Jordi Bruguera- dictat personalment pel mateix rei perquè les seves gestes quedessin gravades per sempre en la història futura-, i presenta una nova biografia de Jaume I on s’aprofundeix en els detalls més íntims de la seva psicologia i de la seva acció.

Publicitat

Un altra autor que ha volgut aportar llum a la figura d’aquest Rei ha estat Ernest Belenguer (València, 1946), actualment professor d’Història Moderna a la Universitat de Barcelona. L’any 1984 ja va publicar un llibre en dos volums, ‘Jaume I a través de la seva història’, que ara continua amb ‘Jaume I i el seu regnat’ (Pagès Editors i també en castellà amb l’editorial Milenio). Es tracta d’un llibre d’estudi narrat de forma amena on s’intenta oferir una síntesi sobre la història d’aquest Rei i el seu regnat en totes les seves vessants. Així, d’una banda explica com era el monarca com a persona, amb les seves virtuts i defectes, i de l’altra, parla d’aspectes com l’economia, les institucions polítiques del seu territori o la seva política exterior. El text va acompanyat de cinc plànols i de 34 imatges en color sobre la vida de Jaume I.

En un format gran, també es pot trobar la biografia il·lustrada ‘El rei conqueridor. Jaume I: entre la història i la llegenda’ del catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de València, Antoni Furió (Sueca, 1958). Una obra que publica l’editorial Bromera, dins la col·lecció de Grans Obres, i on l’autor intenta fer una aproximació al monarca fugint del mite i centrant-se en els fets històrics, per tal d’oferir una lectura més contemporània a la seva figura. L’obra inclou nombroses imatges de l’època, quadres i gravats.

I pels amants de la novel·la històrica, Columna Edicions acaba de reeditar el llibre que Albert Salvadó (Andorra la Vella, 1951) va publicar l’any 2001, ‘Jaume I el Conqueridor’. Ara però, es presenta amb una versió més econòmica, amb l’editorial Labutxaca. Es tracta d’un llibre que enllaça, aventura rere aventura, amb els fets històrics que van passar el segle XIII i ho fa a través de tres parts incloses en un sol volum: ‘El punyal del sarraí’, ‘La reina hongaresa’ i ‘Parleu o mateu-me’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut