Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Jaume I avui…

Més enllà de reproduccions poc acurades o fantasioses, quadres o dibuixos més o menys reeixits, fins fa pocs anys no teníem manera d’imaginar-nos quina cara feia realment Jaume I el […]

Redacció
Redacció 18/07/2007

Més enllà de reproduccions poc acurades o fantasioses, quadres o dibuixos més o menys reeixits, fins fa pocs anys no teníem manera d’imaginar-nos quina cara feia realment Jaume I el Conqueridor.

Ara, i tal com ens informa en Xavier Caballe, s’ha recuperat una fotografia realitzada a la mòmia feta durant la instal·lació de les restes del rei a la tomba de la Catedral de Tarragona, amb les restes que van recuperar-se a Poblet.

Segons la fotografia, que va publicar-se l’any 1902 a ‘Revue Hispanique’, el cap de Jaume I feia aquesta fila:

imatge

A la cella esquerra hi podeu veure la cicatriu que va patir durant el setge de València (Balansiya), l’any 1238, explicada al llibre dels feits de la següent manera:

E nós que·ns en tornàvem ab los hòmens, volvem-nos contra la vila a esguardar los sarraïns que havia la companya gran defora, I. balester tirà’ns e de part lo capel de sol, e·l batut donà’ns en lo cap ab lo cayrel, prop del front. E Déus que ho volch, no trespassà lo test, e exi’ns be a la maytat de la testa la punta de la sageta. E nós, ab ira que n’hagem donam tal de la mà en la sageta que trencam-la e exia’ns la sanch per la cara a enjús, e ab lo mantel de sendat que nós aduýem torcàvem-nos la sanch, e veníem rient per tal que la ost no se n’esmayàs.