Dijous, 24 d'Octubre de 2019 - Edició 455
La República

Bartumeu condiciona els pactes a l’aplicació de l’IVA a Andorra

Les línies mestres del model fiscal són per al líder del Partit Socialista andorrà (PS), Jaume Bartumeu, una part innegociable en els acords amb les altres formacions polítiques de cara a la formació del nou govern. Aquests acords són imprescindibles perquè els socialdemòcrates, guanyadors de les eleccions amb majoria simple, puguin arribar a governar. Des del PS d’Andorra ja han expressat clarament que qui vulgui arribar a un pacte ha de renunciar a la seva oposició a l’IVA. Bartumeu aposta per fer pactes sobre qüestions d’estat, com l’acord d’associació amb Europa que proposen o el pacte pel treball i el desenvolupament econòmic. Es descarta, així, la possible formació d’un govern de concentració.

Redacció
Redacció 29/04/2009

Jaume Bartomeu, ho ha expressat clarament, si la formació que encapçala Eusebi Nomen i que ha aconseguit tres escons vol arribar a un pacte amb els socialdemòcrates, haurà de renunciar a l’oposició a l’IVA defensada durant la campanya electoral. En qualsevol cas, però, l’oferta de Bartomeu de consensuar els temes d’Estat segueix en peu i va adreçada als dos partits amb representació parlamentària, especialment a la Coalició Reformista. En aquest punt, Bartumeu manifesta que els plantejaments programàtics de CR en matèria fiscal no estan gaire allunyats dels seus.

El líder del PS constata la coincidència amb CR pel que fa a l’IVA, en què la diferència només és de mig punt, i pel que fa a l’impost de societats, en què reformistes i socialdemòcrates defensen el mateix tipus, el 10%. En el punt de l’impost sobre els salaris, el nou IRPF andorrà, Bartumeu no es mostra tant taxatiu i està disposat a negociar. L’assegurança d’atur és un altre dels punts en què Bartumeu es mostra obert a la negociació ‘sempre que el resultat sigui viable i sostenible’, però recorda que sempre ha mantingut que l’atur queda subjecte a un gran acord polític consensuat entre totes les forces que porti el reconeixement dels drets que els socialdemòcrates entenen que aquesta normativa ha de tenir.

Abans de començar els contactes formals amb la Coalició Reformista i Andorra pel Canvi, Bartumeu es va reunir ahir dimarts per la tarda els 52 candidats de les llistes nacional i territorials per analitzar els resultats de les eleccions i fixar una estratègia negociadora. L’Alternativa, amb 14 seients dels 28 del Consell General, necessita suport per poder investir el seu cap de llista, Jaume Bartumeu, aquesta formació aposta per fer pactes sobre qüestions d’estat, com l’acord d’associació amb Europa que proposen o el pacte pel treball i el desenvolupament econòmic. Es descarta, així, la possible formació d’un govern de concentració.

Respecte a la recent signada Declaració de París, Bartumeu ha anunciat que té la intenció de retallar, entre dos i tres mesos els terminis per modificar les lleis que exigeix el text signat pel cap de Govern el març passat. Segons el socialdemòcrata, es tracta d’unes petites modificacions de diverses lleis que es podrien fer ràpidament i així, el Consell General ja podria votar les modificacions legislatives escaients per modificar el secret bancari de cara al setembre.

Relacionats