Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Ja podem esperar asseguts a la revolució espanyola

Si a partir del 27-S es forma un govern independentista, haurà de negociar amb els de sempre, els partits del No. És el que es desprèn de l’últim baròmetre del CIS sobre les eleccions al Congrés, que reflecteix un PP que aguanta, un PSOE que puja a la segona posició, un Podemos que baixa en picat, i un Ciudadanos que registra un ascens meteòric i que té la tercera plaça ja a l’abast. Els resultats parlen per si sols: no val la pena esperar a la revolució espanyola, perquè no arribarà. La gent a Catalunya  comença a ser-ne conscient, així que l’enquesta apunta un lleuger augment tant a CiU com a ERC.

Redacció
Redacció 07/05/2015

Ciudadanos pot avançar Podemos en les properes enquestes

El Partit Popular només registra una petita baixada respecte el baròmetre de gener: del 27,3% passa al 25,6%. El PSOE es recupera respecte fa tres mesos, ja que puja dos punts fins el 24,3%. Avança així a Podemos, que es desploma amb una baixada de 7,5 punts fins al 16,5% de suports. La formació de Pablo Iglesias té tots els números de veure’s avançada en les properes aproximacions també per Ciudadanos, que del 3,1% el gener passa a un 13,8% amb un increment fulgurant. IU registra un 4,8%, mentre que UPyD s'enfonsa i s'apunta només un 1,9%, que li deixaria molt difícil entrar al Congrés. L’enquesta es va fer fa un mes, just abans de la caiguda de Rodrigo Rato, i a més en les últimes setmanes Albert Rivera compta els dies per punts que puja a les enquestes, així que el baròmetre del CIS ja neix caducat.

Els partits antireferèndum podrien assolir dos terços de vots

Tanmateix, el bipartit PP-PSOE continua fort en intenció de vot, mentre que Podemos, qui havia de revolucionar l’Estat, en reuneix el 16%. Algú sumarà el percentatge Podemos i Ciudadanos, que arribaria al 30%, i contraposar-lo amb la suma PP-PSOE, que ratllaria el 50%. Ara bé, el plantejament partits nous contra partits vells no sembla coherent, com a mínim en el debat territorial, ja que Albert Rivera hauria d’anar al bàndol dels antics. És a dir, l’enquesta del CIS dóna gairebé dos terços en intenció de vot als qui no volen ni sentir a parlar d’un referèndum a Catalunya. 

Podemos mor d’èxit

Tot i això, Pablo Iglesias tampoc s’ha bolcat a donar suport a les aspiracions sobiranistes catalanes, sinó que ha tirat pilotes fora a l’entrevista d’avui a RAC1. L’estratègia de Podemos de rebaixar el discurs radical per poder arrossegar molta més gent ha fallat. La formació està morint de glòria, però de moment el líder no canvia de tàctica: parlar cada vegada menys clar, mesurant més les paraules, tractant de no fer enfadar a ningú i fugint d’estudi, repetint així en el fons el model dels partits de la ‘casta’. La gent a Catalunya es comença a desentendre de la revolució espanyola i en el CIS d'abril dóna més suport a CiU, que puja una dècima fins a 3,2%, i a ERC, que n'ascendeix 4 fins al 2% en intenció de vot.