Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

‘Minoria Absoluta’, ‘El cor de la ciutat’ o ‘Google.cat’ alguns dels guardonats en els Premis Nacionals de Comunicació

‘Minoria Absoluta’, de RAC 1 i ‘El cor de la ciutat’, de TV3, són alguns dels programes, juntament amb el portal ‘Google.cat’, han estat distingits amb els Premis Nacionals de Comunicació. L’empresa d’enginyeria Wavecontrol, SL, el director de Ràdio Puig-reig, Josep Genescà, l’edició en català d”El Periódico de Catalunya’ i els publicistes Lluís Bassat, Joan Campmany, Joaquín Lorente i Lluís Casadevall són la resta de guardonats, en uns premis, dotats cadascun amb 15.000 euros, que es lliuraran el pròxim 20 d’octubre al Palau de la Generalitat. Van ser creast el 1999 amb motiu dels 75 anys del naixement de la primera emissió regular de ràdio a Catalunya.

Redacció
Redacció 14/10/2008

El programa ‘Minoria Absoluta’, de l’emissora de ràdio RAC 1, ha estat el guanyador en la categoria de radiodifusió, mentre que ‘El cor de la ciutat’, la sèrie de tardes de Televisió de Catalunya s’ha fet amb el premi en l’apartat de televisió, Google.cat, la pàgina en català d’aquesta gran empresa, en la secció d’Internet i l’empresa d’enginyeria Wavecontrol, SL s’ha endut el premi en la secció de telecomunicacions.

Com a novetats d’aquesta edició s’incorporen les categories de premsa, comunicació de proximitat i publicitat, que han anat a l’edició en català d”El Periódico de Catalunya‘, Josep Genescà, director de Ràdio Puig-reig, i els publicistes Lluís Bassat, Joan Campmany, Joaquín Lorente i Lluís Casadevall, respectivament.

Entre el jurat hi ha representació de la Generalitat, com ara el secretari de Mitjans de Comunicació, Carles Mundó, o el secretari de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, Jordi Bosch; i altres persones com ara l’historiador Joan B. Culla, el periodista Enric Frigola, el doctor en Ciències de la Informació, Josep Gifreu, o la rectora de la UOC, Imma Tubella.

‘Minoria Absoluta’ (RAC 1)

Per premiar ‘Minoria Absoluta’, el jurat ha valorat que ‘el programa aborda amb humor la vida política del país, combinant irreverència i qualitat, i aconseguint un programa competitiu i àgil, que gaudeix de molta audiència’ i que ‘és, també, un exemple de maduresa en la relació entre polítics i mitjans de comunicació’.

‘El cor de la ciutat’ (Televisió de Catalunya)

Segons el jurat, ‘representa un model de telesèrie de ficció d’èxit, que fa molts anys que gaudeix del favor del públic, i que ha incorporat una perspectiva catalana i atenta a la realitat diària en aquest àmbit televisiu’. També considera que ‘El cor de la ciutat’ ha estat i és un motor de la indústria audiovisual, i ha donat, durant tots aquests anys, múltiples oportunitats a tècnics, creatius, actors i actrius del país.

Google.cat

El jurat ha destacat que ‘hi ha empreses globals que aposten pel multilingüisme com a element competitiu i, a l’igual que d’altres multinacionals que han apostat pel català, Google ha incorporat el català com una de les llengües d’ús (d’entre una quarantena) a gairebé una vintena de productes (Google, Gmail, Blogger, Google Maps…), utilitza el domini .cat en aquells serveis que tenen un domini diferent al .com i també ofereix el català al seu servei de traducció’

Google també està digitalitzant 380.000 llibres de cinc importants biblioteques patrimonials catalanes, amb la Biblioteca de Catalunya al capdavant, i 2.000 més del fons de l’Institut d’Estudis Catalans que es podran consultar mitjançant aquest popular cercador. Tot plegat, segons el jurat ‘afavoreix la presència del català a Internet de la mà d’una de les empreses més importants d’aquest entorn tecnològic a nivell mundial’.

Wavecontrol, SL

El jurat ha valorat que aquesta companyia catalana ‘mostra com una empresa catalana d’enginyeria, sorgida d’una ‘spin-off ‘de la Universitat Politècnica de Catalunya, pot arribar a ser un referent fora de les nostres fronteres a través de la innovació’.

Wavecontrol ha participat des dels seus inicis en un innovador projecte català, que li ha permès el desplegament d’una xarxa de mesura i control remots i informació a la ciutadania de les radiacions emeses per les estacions base de telefonia mòbil, un projecte pioner que compta amb la col·laboració de la Generalitat.

El Periódico de Catalunya (edició en català)

‘Es tracta d’una realitat empresarial ben consolidada, deu anys després del seu inici, que ha demostrat la viabilitat tècnica i econòmica d’editar en català un diari de gran tiratge, que inicialment només s’editava en llengua castellana’, segons l’acta del jurat, que també destaca que ‘la coexistència d’una doble edició no ha impedit mantenir la qualitat i el rigor del diari i ha donat resposta a una demanda del conjunt de la societat catalana’.

Josep Genescà – Ràdio Puig-reig

Els membres del jurat han valorat que ‘fa molts anys que, fruit de l’esforç personal de Josep Genescà, ràdio Puig-reig es manté com a mitjà de comunicació de proximitat. També per la seva obstinació se celebren anualment les prestigioses Jornades de Comunicació Fòrum 10 de Puig-reig, per on han passat bona part de les autoritats acadèmiques, professionals i polítiques de la comunicació del país’.

Lluís Bassat, Joan Campmany, Joaquín Lorente i Lluís Casadevall

El jurat ha distingit ha aquests quatre publicistes ‘gràcies als quals, entre d’altres, la publicitat catalana va viure la seva època daurada als anys vuitanta, moment en què es podia considerar una potència mundial de primer ordre’. Aquest premi, que se’ls concedeix com a representants de tota la seva generació, a qui es fa extensiu, vol, alhora, ‘esperonar tota la professió, que viu un present ple de reptes apassionants’.